Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Rauhaa, turvaa ja ruokaterveisiä

pop up ravintola Salaam

Murthaza, Abbas, Faizi ja Sinikka pop up ravintolan keittiössä. Kuva: Säde Kultanen

Pop up-ravintola Salaam tarjoilee Lähi-Idän herkkuja torstaisin Oulunkylän kirkolla. Toiminnassa on mukana myös suomalaisia vapaaehtoisia, kuten eläkeläinen Anu Karlson:
-On hienoa toteuttaa projektia yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa. Tämä on kiva projekti, jossa on monta hyvää juttua.

Oulunkylän seurakunnan pop up -ravintola-projekti käynnistyi syksyllä 2016 yhteistyössä Start up refugees Finlandin kanssa, jossa turvapaikanhakijat esittelivät liikeideoitaan. Tapahtumaan osallistui eri ryhmiä ideoineen, jotka vaihtelivat parturi- ja kampaamoalan yrityksistä aina tietotekniikkaan ja ravintola-alaan. Oulunkylän seurakunta valitsi afganistanilaisen ryhmän ideoiman ravintolan, joka todettiin toimivaksi ratkaisuksi seurakunnan tiloihin.

Osa Salaamia pyörittävistä turvapaikanhakijoista on taustaltaan kokkeja, mutta mukana on myös opiskelijoita, urheilijoita ja avustustyöntekijöitä.

Toimintaan osallistuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on sekä kristittyjä että muslimeja. Afganistanilainen Mohammad Javid on ollut toiminnassa mukana syksystä lähtien.

-Uskonnollinen kanta ei ole noussut esille. Toiminta perustuu yhteisöllisyyteen, ei uskontoon. Kirkko on ollut hyvin avoin ja toivottanut tervetulleeksi toimintaan. Asiakkailta tullut palaute on ollut tyytyväistä ja innostunutta, Javid kertoo.  Javid on huomannut suomalaisten seuraavan ruokatrendejä. Javidin mukaan asiakkaat haluavat paljon vaihtelua ja esittävät aktiivisesti toiveita uusista ruokalajeista. Myös reseptejä kysytään usein.

Turvapaikanhakijat käyvät seurakunnan työntekijän kanssa hankkimassa raaka-aineet tukusta ja itämaisista kaupoista. Ruoka valmistetaan seurakunnan keittiötiloissa ja tarjoillaan seurakuntasalissa buffet-tyyppisesti. Toiminnan tuotto menee Kirkon Ulkomaanavulle. Toimintaa organisoivat seurakunnassa työharjoittelua suorittavat diakoni-opiskelijat Taina Saarela ja Kati Markkanen. Saarela kertoo, että toiminnalla pyritään tukemaan yhteisöllisyyttä ja  saamaan turvapaikanhakijoiden ammatillinen osaaminen käyttöön. Markkasen mukaan Pop Up ravintola-Salaamin ajatuksena on, että jokainen pääsee toteuttamaan omia vahvuuksiaan.

Teksti: Säde Kultanen

Pop Up-ravintola Salaam Oulunkylän kirkolla torstaisin klo 12-16.30. Buffet-aterian hinta vapaavalintainen, 1-10 e. Myös takeaway, vain käteinen.

Share

Leave a Reply