Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Aleksi Äimälä vieraili Metsolan ala-asteella

Aleksi Äimälä

Aleksi Äimälä vieraili Metsolan ala-asteella kertomassa elämästä autistina. Kuva: Ali Pentikäinen.

27.4.18 luokassamme vieraili autisti nimeltä Aleksi.

Opimme, että autismi ei ole sairaus, vaan omanlainen tapa nähdä maailma. Autisteja on monia erilaisia. Meillä vieraillut Aleksi ei pystynyt puhumaan, mutta hänellä oli taitava tulkki. Aleksilla oli myös erittäin hyvä kuulo.

Mielestämme oli hienoa, että hän uskalsi tulla luoksemme kertomaan autismista. Aleksin kommunikointitapa oli mielenkiintoinen ja näytti vaikealta, mutta hän osasi sen erittäin hyvin.

Vierailu herätti monenlaisia ajatuksia esimerkiksi, että autismeilla mahtaa olla pelottavaa elää, jos osa heistä näkee maailman tumman rinkulan läpi, kuten videossa, jonka katsoimme luokassa vierailun aikana. Sekä, että meitä harmittaa, kun autisteja saatetaan pilkata heidän ulkonäkönsä tai käyttäytymisensä vuoksi.

Kannustamme kaikkia suhtautumaan kaikenlaisiin henkilöihin ystävällisesti ja ennakkoluulottomasti riippumatta siitä, miltä henkilö ulospäin näyttää tai kuinka hän käyttäytyy.

Teksti: Ilona Nevalainen ja Onerva Pohjolainen 5c

 

Aleksin vierailu

Tänään luokallamme vieraili Autismisäätiöstä Aleksi, tulkki ja Elina. Aleksi ei voinut puhua, joten Aleksi kommunikoi tuetusti kirjoittamalla. Katsoimme videon, joka avasi meille mitä autismi on. Opimme, että autismia ei voi parantaa, mutta siihen on tarjolla tukea.

Mielestämme vierailu oli mielenkiintoinen ja tajusimme, että hänkin ajattelee kuin me. Hän kertoi, että hän inhoaa, sitä, kun häntä pidetään tyhmänä. Se pani meidät ajattelemaan sitä, miltä tuntuisi olla itse autisti. Vierailu opetti meitä paljon. Kaikki olivat innokkaita kysymään kysymyksiä ja kaikki yhdessä mietimme kysymyksiä Aleksille, joihin hän hienosti vastaili. Kaikki olivat vaikuttuneita Aleksin taidoista muun muassa, kun hän kirjoitti katsomatta kirjoitustauluaan. Hän kertoi, että hän tuntee taulun kuin omat taskunsa. Kun katsoimme videota, hän käytti kuulosuojaimia. Hänellä on erittäin herkkä kuulo, joten hän pystyy keskittymään paremmin, kun hän käyttää kuulosuojaimia.

Toivoisimme, että ihmiset eivät ajattelisi, että autistit ovat jotenkin outoja.

Teksti: Juho Yli-Tainio ja Vertti Valtonen 5C

Kuva: Ali Pentikäinen

Share