Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Harrastan, siis jaksan – vai jaksanko?

OYK harrastaminen musikaali

Teatteriharrastus tarjoaa mahdollisuuden yhdessä tekemiseen. Kuva: Virva Lehmusvaara

Viime aikoina on puhuttu paljon nuorten jaksamisesta, koulustressistä ja ahdistuksesta ja siitä, kuinka nuoria voitaisiin auttaa ja tukea. Koulu ja varsinkin lukio vievät paljon aikaa ja keskittymistä, mutta on hyvä välillä ottaa aikaa itselle jonkin mieleisen asian parissa. Harrastaminen on hyvä keino jaksamisen lisäämiseen. Sen ei tarvitse olla liikuntaharrastus, vaan se voi olla vaikkapa lukemista tai puutarhassa puuhastelua.

Harrastaminen, oli se sitten liikunnallista, luovaa tai ihan vain oman jutun parissa puuhastelua, on tärkeä osa niin lapsen, nuoren kuin aikuisenkin arkea. Kun harrastaa jotain, mistä pitää ja minkä parissa saa rentoutua, on arjesta helpompaa selviytyä. Moni kokee harrastuksen olevan pakopaikka, jossa saa hetken rauhan päivän ongelmista. Harrastus nollaa päivän murheita, koska saa keskittyä johonkin, mitä haluaa tehdä. Mahdollinen harrastusyhteisö tarjoaa jonnekin kuulumisen tunnetta ja auttaa jaksamaan, vaikka olisikin esimerkiksi koulussa yksinäinen. Oman itsensä toteuttaminen tuottaa hyvää oloa ja vahvistaa minäkuvaa. Onnistumisen kokemukset vahvistavat itsetuntoa ja vahvistunut itsetunto auttaa arjessa, sillä kun uskoo itseensä ja onnistumiseensa, arjesta tulee mielekästä.

Siinä missä harrastaminen voi olla arjen pakopaikka, se voi myös olla rasite. Sellaiset harrastukset, joissa kilpaileminen on iso osa kehittymistä tai harrastamista ylipäätään, saattavat aiheuttaa ylimääräistä stressiä ja suorituspaineita. Luovuutta vaativissa harrastuksissakin itsekritiikki voi nousta suuriin mittoihin ja muihin itseään vertaaminen lannistaa ja aiheuttaa ahdistusta. Kilpailut ja niitä mahdollisesti edeltävät rankat treenit lisäävät työmäärää ja silloin onkin tärkeää huolehtia, ettei pala loppuun. Kun harrastaminen alkaa viemään voimia eikä se ole enää mukavaa, kannattaa miettiä, onko harrastus kaiken vaivan arvoista ja kannattaako sitä jatkaa.

Koulussa kuulee monesti sanottavan, että koulun on oltava kaiken edellä. Toisaalta sanotaan myös, ettei harrastuksia pidä koulun takia jättää kesken. Onkin tärkeää löytää tasapaino koulunkäynnin ja harrastamisen välillä. Harrastaminen auttaa jaksamaan, mutta jos haukkaa liian suuren palan ja koulun ja harrastamisen välillä tasapinottelu vie liikaa aikaa ja jaksamista, on hyvä miettiä asioita uudestaan ja vaikka vähentää treenikertoja.

Teksti: Saana Hilvo, Oulunkylän yhteiskoulu

Kuva: Virva Lehmusvaara

Share