Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Kulttuuri, Uutiset

100-vuotias Käpylä valokuvina

100-vuotias Käpylä

Talonrakennustöitä Puu-Käpylässä. Rakennusmiehiä lautakuormaa kuljettamassa. Kuvaaja Otto Wuoria, 1921. Lähde Helsingin kaupunginmuseo.

Alueemme kaupunginosat alkavat tulla kunnioitettavaan sadan vuoden ikään. Tänä vuonna juhlitaan Käpylässä, ensi vuonna Oulunkylässä. Käpylän asemakaava vahvistettiin 4.6.1920 ja alueen rakentaminen lähti käyntiin vauhdilla.

Käpylä-Seuran alla toimii kymmenkunta ryhmää, jotka organisoivat erilaisia tapahtumia juhlan kunniaksi. Yksi näistä on nelihenkinen valokuvaryhmä. Se on nyt saanut valmiiksi kaksi näyttelyä Käpylän alkuajoista. Näyttelyt ovat uusia, ryhmän satavuotisjuhlia varten tekemiä. Ne ovat osa laajempaa, useasta osanäyttelystä koostuvaa näyttelyiden sarjaa, jota valokuvaryhmä on valmistamassa.

Ensimmäiset kaksi näyttelyä alkavat helmikuussa: Käpylän isät ja lapset, 1.–29.2. (Käpylän kirjasto, Väinölänkatu 5) ja Puu-Käpylän rakentaminen, 15.2.–31.3. (Ravintola Käpygrilli, Osmontie 5).

Muut näyttelyt on tarkoitus laittaa esille kuluvan vuoden aikana. Hankkeen materiaali kuvineen ja tarinoineen kattaa Käpylän elinkaaren 1920-luvulta alkaen. Laaja aineisto on kerätty alueen asukkailta ja sitä on täydennetty arkistojen avulla. Seuraava sarjaan kuuluva näyttely käsittelee Olympiakylän ja Kisakylän alkuvaiheita sekä olympialaisia. Se on esillä Ravintola Käpygrillissä 1.5.–7.6.2020.

Valokuvaryhmän järjestämänä on kevään aikana esillä myös kaksi muuta näyttelyä: ryhmän jäsenen Toivo Koiviston Pohjolankatu – Käpylän bulevardi, 3.2.–23.2. (Karjalatalo, Käpylänkuja 1)

sekä Leena Hyttisen Koskelantie 7 ja 9, 2.3.–31.3. (Käpyrinne/Iidan tupa, Ilmattarentie 2).

Teksti: Susan Wilander

Share