Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Urheilu & liikunta, Uutiset

Botnia koko perheen harrastuksena

Botnia

Botnian maali! Heikki Pesonen tuulettaa oikealla. Kuva: Petri Pesonen.

Sari ja Petri Pesosen perhe on ollut mukana Botnian toiminnassa jo yhdeksän vuotta. Harrastus alkoi perheen poikien Heikin ja Ilmarin jääpallokoulusta edeten vähitellen joukkueiden toimintaan osallistumiseen ja lopulta koko seuran toiminnassa mukana olemiseen.

Kun Pesosten pojat aloittivat harrastuksen, jääpallon pelaajia oli vielä vähän. Vanhempien tukea tarvittiin siksi paljon.
– Peleihin, harjoituksiin ja pelimatkoille tarvitaan pallonkerääjiä, huoltajia, autokuskeja ja valvojia, Sari Pesonen kertoo. Petri Pesosesta tuli ammattinsa kautta Botnian lääkäri ja nyt kokemusta on tullut myös Suomen maajoukkuelääkärinä olemisesta.

Muutaman talven jälkeen myös Sari Pesonen löysi yhä useammin itsensä iltaisin Oulunkylän tekojääradalta katsomassa harjoituksia ja pelejä tai kuljetushommista. Sitten Sari sai Botnian hallituksen kokouksesta tekstiviestin: Sinut Sari on valittu Botnian naisjaoston puheenjohtajaksi. Se johti Botnia ladyt -naisjaoston perustamiseen. Ladyjen suurin ponnistus on B-kuppi -kahvilan pyörittäminen.

Jääpallon pariin päädyttiin alun perin sattuman kautta.
– Pojat pelasivat jalkapalloa Gnistanissa ja siinä pelejä katsoessa juteltiin Haikosen Timon kanssa. Timo on syntyperäinen oulunkyläläinen ja pelannut juniorina Gnistanissa ja Botniassa.  Hän halusi johdattaa oman poikansa Paulin samojen harrastusten pariin. Botnian junioritoiminta oli siihen aikaan vähäistä. Timo sai houkuteltua meidän perheen kokeilemaan jääpalloa. Yhdessä muutaman muun aktiivin kanssa saatiin Botnian juniorityö uudestaan nousuun, Sari Pesonen kertoo.

Vanhempien panos elintärkeä

Jääpallolle ei sponsoreita löydy kovin helposti. Lajin kustannukset ovatkin lähinnä vanhempien maksettavana. Vanhempia tarvitaan myös pelimatkoilla ympäri Suomea ja Ruotsia. Useimmiten joukkueen valmentaja ja joukkueenjohtaja ovat pelaajien vanhempia, jotka myös laittavat laidat pelikentille ja keräävät ne pois pelin päätyttyä. B-kuppi -kahvilakin pyörii täysin vanhempien vapaaehtoistyön avulla. Ilman vanhempien panostusta ei seuratoimintaa olisikaan. Vaikka joskus ajan riittäminen kaikkeen voi olla haasteellista, yhdessä tekeminen on kuitenkin kivaa.
– Seuratoiminnassa viehättää yhteisöllisyys ja sen merkitys paikallisesti. Botniaa on yritetty tuoda esiin oulunkyläläisenä joukkueena. Seuran huppareissa lukee Rakas kotikylä Oulunkylä, Sari Pesonen kuvailee. Uudet vanhemmat ovat aina tervetulleita mukaan seuratoimintaan. Kaikkien käsiä varmasti tarvitaan ja jokaiselle löytyy jotain tekemistä.

Jääpallokaudella harrastus vie perheen aikaa eniten.
– Viikonloput menevät aamusta iltaan joko kahvilassa, harjoituksissa, pelejä seuratessa tai pelimatkoilla. Sanommekin tutuille ja sukulaisille, että tavataan sitten jääpallokauden jälkeen, Sari Pesonen kertoo nauraen. Pesosillakaan jääpallo ei ole ainoa harrastus. Lapset ovat kokeilleet monia eri lajeja. Pitkään kesälajina oli jalkapallo ja jääkiekko talvella. Nykyään muina harrastuksina ovat musiikki, lukeminen ja kuvataide. 

Teksti: Susan Wilander

Share