Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Keskiaikamatkalle Oulunkylän Nuottaan

Hucca

Hukka ry:ssä pääsee harrastamaan rottinkitaistelua. Kuva: Tuomo Oila.

Keskiaikaharrastus houkuttelee puoleensa yhä suurempaa joukkoa suomalaisia. Oulunkylän nuorisotalon tiloissa kokoontuu sunnuntai-iltaisin Keskiaikaseura Hukka ry, jonka toiminnassa pääsee kokemaan elävää keskiaikaa.

Hukka ry toimii Suomen keskiaikaseura ry:n jäsenyhdistyksenä. Vastaavia paikallisyhdistyksiä on ympäri maata. Hukan piirissä jokainen jäsen voi valita haluamansa ajankohdan noin 500-luvulta 1500-luvulle, jota elävöittää. Hukka ry:n viikkotapaamisissa on eri teemoja, niissä voidaan tehdä esim. keskiaikaisia käsitöitä, illuminaatiota, kalligrafiaa, rottinkitaistelua tai jousiammuntaa. Jousiammuntaa järjestetään myös Ruskeasuon jousiammuntaradalla.

Hukka ry:n ja muiden keskiaikaseurojen jäsenet valitsevat itselleen keskiaikaisen nimen ja sen mukana henkilöhahmon, jota he elävöittävät seuran tapahtumissa. Kyse ei kuitenkaan ole roolipelaamisesta, jokainen on oma itsensä myös keskiaikapersoonassaan. Keskiaikaan eläytyminen usein kasvattaa kiinnostusta opiskella yhä lisää aiheesta ja tutustua paremmin historiaan.
– Aloitin tämän harrastuksen vuonna 2005. Ennen tätä harrastin larppaamista ja kaverin myötä tulin mukaan keskiaikaharrastukseen, ensin taistelutoiminnan piirissä. Nyt olen Hukka ry:n vouti eli puheenjohtaja. Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut keskiajasta. Lapsena mielenkiinto kohdistui ennen kaikkea ritareihin ja miekkailuun, nykyään kiinnostaa monipuolisemmin myös vaatetus. Keskiaika on niin pitkä ajanjakso, että sen aikana on eletty hyvin erilaisilla tavoilla. Siihen liittyvä historia kiehtookin nykyään paljon, Tuomo Oila sanoo.

Opiskelu ja uuden oppiminen on suuressa roolissa keskiaikaharrastuksessa. Seurojen toiminnassa korostuvat eri teemoihin keskittyvät harrastuspiirit, joissa esimerkiksi kalligrafiaa taitava tai jousiammuntaan perehtynyt jäsen opettavat taitojaan muille. Kaikki ovat tervetulleita mukaan.
– Vaatetuksen suhteen olemme aika rentoja, kunhan vaate näyttää keskiaikaiselta. Eurooppalaisen keskiaikaisen tyylin lisäksi voi elävöittää esim. Aasian keskiaikaa, vaikka se onkin hyvin harvinaista. Keskiajan elävöittämisharrastus lähti alun perin liikkeelle Pohjois-Amerikasta 1960-luvulla. Harrastajia on kaikenikäisiä – vanhimmat noin 60-vuotiaita, nuorimmat vastasyntyneitä vanhempiensa mukana, Tuomo Oila kertoo.

Monille harrastajille tärkein osuus harrastuksesta ovat kuitenkin pukujuhlat ja leirit, joilla pyritään keskiaikaiseen tunnelmaan – pukeutuen, syöden ja pitäen hauskaa periodin tapojen mukaisesti.
-Teemme melkein kaikkea mitä keskiajalla tehtiin: käsitöitä, tanssia, taistelutoimintaa. Keskiajan huonommat puolet jätämme pois, meillä on esimerkiksi täysin tasa-arvoinen toiminta. Monet jäsenet toimivat elävöittäjinä isoissa keskiaikatapahtumissa, mutta pääasiassa elävöitämme omissa tapahtumissamme, Tuomo Oila sanoo.

Yhä suositumpi harrastus

Suomen Keskiaikaseura ry perustettiin 1994 ja Hukka ry 1998. Alkuaikoina harrastus oli hyvin pientä, mutta se on kasvanut viime aikoina voimakkaasti. Turun keskiaikamarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran 1996. Hämeenlinnan keskiaikafestivaali on toinen suuri keskiaikatapahtuma Suomessa, joka viime kesänä teki kävijäennätyksensä 28 500:lla vierailijalla. Keskiaikaseurojen lisäksi löytyy historian muitakin aikakausia elävöittäviä yhdistyksiä, esimerkiksi kivikautta elävöittävä Kuttelo ja rautakautta elävöittävä Sommelo ry.

Keskiaikaharrastuksen suosion kasvu näkyy muuallakin kuin harrastajaseuroissa. Keskiajasta on viime vuosina julkaistu runsaasti tietokirjallisuutta ja historiantutkimus on edennyt ”pimeän” keskiajan stereotypioista hieman monipuolisempaan käsitykseen. Historiallinen pukeutuminen ylipäätään ja menneiden aikakausien vaatteiden valmistus ovat yhä useamman harrastuksena. YouTubesta löytyy useita historiallisten vaatteiden valmistukseen keskittyviä kanavia, joilla on puolen miljoonan tilaajan seuraajajoukko.

Ei vain turnajaisia

Keskiajasta tulevat monelle mieleen turnajaiset. Ne ovatkin suosittu ohjelmanumero isommissa keskiaikatapahtumissa, mutta harrastajien parissa suosiotaan kasvattavat taistelulajit. Varsin uusi tulokas on buhurt, joka on kasvanut Suomessa vauhdilla. Laji tuotiin Suomeen 2013 Venäjältä. Jäseniä on nyt lajiliitossa, Medieval Combat Sport Finlandissa, jo toista sataa. Buhurt on näyttävä taistelulaji, jossa otellaan historiallisessa haarniskassa tylpin teräasein. Ottelu voi olla joko kahden välinen taistelu tai joukkotaistelu, jossa enimmillään joukkueessa on 21 taistelijaa. Ottelijoita suojaavat haarniskan lisäksi tarkat säännöt ja tuomarien valvonta. Buhurtia harrastetaan 40 maassa.

Hukka ry:n tapaamisissa järjestetään buhurtista poikkeavaa rottinkitaistelua. Rottinkitaistelussa käytetään teräsaseiden sijasta rottinkikeppejä, jotka joustavat aavistuksen. Taistelut käydään haarniskaan pukeutuneina.
-Rottinkitaistelu on tekniikkapohjainen laji, jossa lyönti lähtee kropasta. Rottinkitaistelussa on hyvin erilaiset säännöt kuin buhurtissa. Rottinkitaistelussa ei esim. saa painia ollenkaan, Tuomo Oila kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Lisätietoja: www.hucca.org

Helsingissä pidetään Pukkisaaren rautakautiset muinaismarkkinat 5.-6.9.2020 sekä Helsingan keskiaikapäivä 8.8.2020 Vantaalla, jossa Hukka ry on mukana yhdistyksenä.

Share