Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Yhteisöravintola Salaam

Salaam yhteisöravintola

Keittiössä valmiiksi pakatut annoskassit odottavat asiakkaita turvallisin järjestelyin. Kuvassa Anu Karlson ja Riitta Holmlund. Kuva: Salaam.

Torstaisin klo 12.00-12.45
Osoite: Oulunkylän kirkko, Teinintie 10
Liikenneyhteydet: bussilla 550 pääsee lähes ovelle ja kirkon vieressä on parkkipaikkoja. Myös liikenneympyrään pysähtyvien linjojen pysäkiltä on lyhyt matka kirkolle.  Pääsisäänkäynti on esteetön.
Ateria on pakattu valmiiksi rasiaan ja rasia kassiin. Kaikki pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä.
Hinnat: vapaaehtoinen maksu 1- 10 euroa.  Maksulla tuetaan pakolaisleireillä asuvien lasten koulunkäyntiä.
Tilat: Noutopiste on järjestetty kirkon ala-aulaan lähelle pääovia.  Paikalla on useita vapaaehtoisia ja he ohjaavat asiakkaat suojapleksien takana olevien kassan ja ruoan jakajien luokse.  Kiertosuunta on järjestetty niin, että vähintään 2 m turvaetäisyyttä voidaan helposti noudattaa.  Kaikilla oli myös suojamaskit. Myös asiakkaita ohjataan käyttämään maskeja.

Hain noutoruokaa torstaina 18.2. jolloin tarjolla oli syyrialaista kasvisruokaa Mujadara Bulgur ja sen ohessa armenialaista salaattia.  Annos oli täysin vegaaninen ja pakattu kaksilokeroiseen rasiaan. Pääruoka oli valmistettu bulgurista, linsseistä ja sipulista sekä maustettu mm. jeeralla.  Lisäksi päälle oli lisätty ohuita ja rapeita bataattilastuja.  Salaatissa oli punakaalia, punajuurta ja punaista paprikaa vihersalaatin seassa.  Pisteet siitä, ettei kastiketta oltu lisätty – näin salaatti pysyi rapeana.  Annos oli maukas, sopivan mausteinen ja riittävän kokoinen yhdeksi ateriaksi.

Salaamin historia ulottuu marraskuuhun 2016, jolloin konseptia testattiin neljä kertaa.  Ravintolan suosio käynnisti vakituisen toiminnan alkuvuodesta 2017 ja siitä alkaen torstailounaalla on käynyt yli 100 ruokailijaa päivässä.  Vuosien aikana kirkon keittiössä ja seurakuntasalissa on häärinyt noin 100 ihmistä 15 eri kansallisuudesta.  Kokkien kotimaiden ruokamaailma on näkynyt esimerkiksi teemaviikoilla.

Toimintaa pyörittää kymmenkunta vapaaehtoista ja lisäksi keittiön vastaavana toimii seurakunnan työntekijä.  Vastaanotto oli erittäin lämmin.  Jututin vapaaehtoisten koordinaattoria Riitta Holmlundia, joka kertoi heidän pyrkivän näin poikkeusoloissa tarjoamaan asiakkaille edes lyhyen kohtaamisen toisten ihmisten kanssa. Monelle tapaaminen kirkolla voi olla päivän ainut kodin ulkopuolinen kontakti.

Oulunkylän seurakunnan yhteisöruokailut:
Oulunkylän kirkolla Noutopuuro maanantaisin 10-11.30 ja Noutolounas torstaisin 12-12.45. 
Käpylän kirkolla Noutokeitto keskiviikkoisin 16.30-17.30 – tämä 3.3.2021 alkaen.
Aamupuuron ja Käpylän Noutokeiton yhteydessä jaetaan myös hävikkiruokaa mukaan otettavaksi.

Teksti: Marja Markko

Kuva: Salaam

Share