Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Pakilan Montessori-leikkikoulu etsii uusia tiloja

Elli Sorakivi kuva Jenni Sorakivi

Eeli Sorakivi valmiina rakennushommiin Pakilan Montessorileikkikoulussa. Kuva: Jenni Sorakivi.

Pakilassa jo parikymmentä vuotta toimineen montessorileikkikoulun vuokranantaja on myynyt toimitilat. Aikaa uuden tilan löytämiseen on ensi syksyyn ja toimiin onkin jo ryhdytty. Vanhemmista ja koulun henkilökunnasta muodostettu tilatoimikunta kartoittaa vaihtoehtoja Pakilassa ja lähialueilla.

Edellisen kerran Pakilan Montessori-leikkikoulu joutui muuttamaan vuonna 2012. Silloin vanhempien ja henkilökunnan yhteisponnistuksin sopivat tilat lopulta löydettiin ja remontoitiin nykyiseen asuunsa pihaa myöten. Uusista tiloista tuli jopa paremmat kuin entiset olivat olleet.
– Meillä on ollut käytössä monipuolisen varhaiskasvatuksen mahdollistavat valoisat ja avarat tilat sekä oma suojaisa piha-alue. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä tiloihimme, Niina Mantere Pakilan Montessori-leikkikoulusta kertoo.

Montessoripedagogiikka korostaa lasten oppimista oman uteliaisuuden ja käytännön tekemisen kautta. Leikkikouluissa eri-ikäiset lapset toimivat yhdessä ja oppivat samalla nykymaailmassa niin tärkeitä yhteistyötaitoja. Montessoripedagogiikan mukaisesti suunnitellut tilat houkuttelevat lasta tutkimaan ja oppimaan sekä luovat rauhoittavan ympäristön.

Pakilan Montessori-leikkikoulussa on 42 lasta, iältään 3-6 -vuotiaita. Tarvittavien tilojen koko on noin 300-500 m2. Montessori-leikkikoulu on valmis joko vuokraamaan tai ostamaan sopivat tilat. Päiväkotitoiminnan luonteen takia oma piha ja ensimmäisen kerroksen sijainti kiinnostavat eniten, mutta muutkin vaihtoehdot otetaan huomioon.

Montessoriympäristö houkuttelee lasta tutkimaan ja oppimaan. Kuva: Jenni sorakivi.

Lasten vanhemmille päiväkodin muutto uusiin tiloihin on aina kysymyksiä herättävä asia. Henkilökunnalla on kokemusta vastaavasta tilanteesta jo ennestään.
– Asiat toimivat todella hienosti vanhoissa tiloissa. Vanhempana on vaikea kuvitella, miten asiat saadaan toimimaan uusissa tiloissa. Kuitenkin, mitä henkilöstö on kertonut, kuinka tiloja on muokattu ja saatu toimimaan, luo luottamusta, että tälläkin kertaa saadaan luotua lapsille tilat, joissa on hyvä oppia ja kasvaa, Justus Hämäläinen kertoo.

Pakilan Montessori-leikkikoulu on yksi Helsingin Montessoriyhdistyksen seitsemästä leikkikoulusta. Leikkikouluissa toteutetaan montessoripedagogiikkaan perustuvaa kokopäivähoitoa 2-6 -vuotiaille lapsille. Yksi leikkikouluista on englanninkielinen. Leikkikouluista voi halutessaan jatkaa Helsingin Montessori-kouluun.

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Jenni Sorakivi

Onko sinulla tiedossa sopivat tilat? Ota yhteyttä: Helsingin Montessoriyhdistys: Virpi Mustila, virpi.mustila@helsinginmontessori.fi, puh: 041 530 3678 tai Niina Mantere, niina.mantere@helsinginmontessori.fi, puh: 040 530 0771.

Share