Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Enter ry opastaa tietokoneiden ja netin käytössä

Opastajat Seppo ja Raimo

Tietokoneiden ja kännyköiden käyttöä opastavat torstaisin kirjastossa Raimo Anttila ja Seppo Seppälä. Kuva: Raimo Anttila

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enter ry saavuttaa alkaneena vuonna 20 vuoden iän. Koko olemassaolonsa ajan yhdistys on koonnut yhteen senioreita, jotka haluavat kehittää sekä omaansa että ikätovereidensa tietoteknistä osaamista.

Opastajat Seppo ja Raimo

Tietokoneiden ja kännyköiden käyttöä opastavat torstaisin kirjastossa Raimo Anttila ja Seppo Seppälä. Kuva: Raimo Anttila

Yhdistyksen varsinainen toiminta koostuu kahdesta osa-alueesta. Ikätovereiden vertaisopastustuksesta sekä tietotekniikkaan liittyvistä luennoista ja tapahtumista. Kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja on lähes täysin avointa sekä veloituksetonta kaikille.

Yhdistyksen jäsenmäärä ylitti 800 jäsenen rajan vuonna 2016. Vertaisopastusta jäsenistä teki noin 130 henkeä pääkaupunkiseudulla ja osin myös muualla Uudellamaalla. Opastuspaikkoina olivat pääosin kirjastot ja palvelukeskukset, joita yhteensä oli noin 50 kappaletta. Opastusta annettiin näissä viikoittain ja vuoden aikana henkilökohtaisia opastuskertoja näissä paikoissa kertyi noin 6000 kappaletta.

Tietoiskutapahtumissa oli kuulijoita viime vuonna noin 4000 henkeä. Luennot käsittelivät tietoteknisten laitteiden peruskäyttöä läppäreistä tablettien kautta kännyköihin.  Aiheina olivat mm Sosiaalinen media, Tablettilaitteen valinta, Tietoturva, Kännykän käyttö arjessa, jne.

Alkaneen vuoden aikana sekä opastuksessa että tietoiskuissa nousee esiin seniorien elämää helpottavat palvelut netissä. Näitä ovat muun muassa terveydenhuoltoon liittyvä Kanta.fi järjestelmä, verottajan järjestelmät, poliisin järjestelmistä mm passin haku, pääsy- ja matkalippujen hankinta ja tietysti ruokareseptit.

Oulunkylän kirjastossa on joka torstai kello 14 – 15 paikalla Enter ry:n opastajia. Paikalle voi tulla oman laitteen kanssa ja yhdessä pohditaan mahdollisia epäselviä asioita laitteen käytössä. Kerran kuukaudessa kirjastossa on myös tietoiskutilaisuus ajankohtaisesta aiheesta. Helmikuussa esimerkiksi aiheena ovat pankkipalvelut, jotka muuttuvat suuresti vuoden 2017 aikana.

Enter ry:n opastuspisteet ja tapahtumakalenteri löytyvät osoitteesta www.entersenior.fi

Teksti: Raimo Anttila

Share

Leave a Reply