Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Kahden miljardin ihmisen perhe

Kuva: Harri LamminsaloTutustuin omaan uskontoperinteeseeni – kristinuskoon, johon minut kastettiin kuukauden vanhana – vasta, kun aloin matkustella. Suomessa en ollut samalla tavalla osannut hahmottaa kristillisten identiteettien moniulotteisuutta ja kirjoa.

Maailma kuitenkin opetti. Brasiliassa kiertelin vapautuksen teologiaa harjoittavan sisaryhteisön freireläisissä kouluissa ja favelasairaaloissa. Kanadassa tutustuin episkopaaleihin ja mennoniittoihin, jotka edistivät uskontodialogia yhteisöissään. Tapasin intiaaniteologeja, joiden syvällinen kulttuurisensitiivisyys ja identiteettipoliittinen analyyttisyys mykisti minut. Tansaniassa kiertelin paikallisten pastorien mukana katsomassa elämän suuria suruja ja iloja silmiin. Koreassa ihailin ihmisoikeustaistelussa aktiivisia kirkkoja ja ekoteologista liikehdintää. Palestiinassa yritin oppia paikallisten kristillisten yhteisöjen rinnakkainelosta muslimisisarustensa kanssa.

Omassa arjessa unohtuu se, mihin kaikkeen kristillinen yhteisö minut liittää – vaikken ikinä olisi Suomen rajoja ylittänytkään. Kyseessä on valtaisa, globaali perhe. Uskontomme on syntynyt Lähi-idässä, sitä eletään todeksi kaikilla mantereilla ja se löytää toteutumismuotonsa kovin erilaisista konteksteista. Kristinuskon moninaisuuteen ja ilmenemismuotoihin eri puolilla maailmaa pääsee tutustumaan Oulunkylän kirkossa torstaisin klo 12-17.30 järjestettävässä syyrialaisessa pop up -ravintolassa, jonka toteuttavat aleppolaiset orientaalikristityt. Ja jos olet kiinnostunut rakentamaan Oulunkylän seurakunnasta globaalin ulottuvuuden vakavasti ottavaa kristillistä yhteisöä, ota yhteyttä minuun. Kohtaamiset odottavat tapahtumistaan. Ja ne muuttavat meitä.

Teksti: Marjaana Toiviainen
marjaana.toiviainen@evl.fi

Share

Leave a Reply