Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

“Dana tekee kaikki iloiseksi luokassa”

Dana koulukoira OYK

Kuva: Sanna Alho.

Oulunkylän yhteiskoulussa aloitti tänä vuonna työt koulukoira Dana. Neljävuotias bordercollie tunnetaan kotioloissa Hyvänmielenkoirana.

Dana koulukoira OYK

Kuva: Sanna Alho.

Dana on koululla töissä 1-2 päivänä viikossa, oppilaiden ja huoltajien kanssa sovittuina aikoina. Koulukoirien on todettu tutkimuksissa auttavan opiskelussa monin tavoin, minkä oppilaat ovat jo huomanneet; “Koulukoira on minusta hyvä ajatus, koska se piristää päivää ja auttaa opiskelussa, etenkin hiljaa olemisessa”, ”Se tuo hyvää ilmapiiriä luokkaan ja auttaa rentoutumaan. Toivoisin vain, että Dana voisi tulla useammin”, “Dana on suloinen ja tosi kiltti ja sen paikallaolo pistää miettiin mitä tekee”.

Koulukoira herättää varmasti kysymyksiä allergisten oppilaiden tilanteesta luokassa. Tämä asia on kuitenkin selvitetty niin lääkäreiltä kuin opetushallitukseltakin, jotka pitävät koulukoiraideaa erinomaisena.

– Lääkäreiden mukaan yläkouluikäisten oppilaiden voidaan odottaa jo kykenevän itse huolehtimaan allergiastaan siten, että he tiedottavat oireistaan opettajalle ja säätelevät altistumistaan koiralle. Koulukoira ei osallistu oppitunneille, jos luokassa on allergisia oppilaita. Oppilaiden terveydentila huomioidaan ensisijaisesti koulukoiratoiminnassa, opettaja Sanna Alho kertoo. Koiran oleskelu samassa tilassa ei lääkäreiden mukaan tuo sen enempää eläinpölyä huoneilmaan kuin sinne nyt jo kaikki kotieläimen omistavat tuovat vaatteissaan päivittäin.

Koulukoiraksi mielivän on läpäistävä Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n järjestämä soveltuvuuskoe. Paitsi koulukoiran, myös oppilaiden on täytettävä tiettyjä vaatimuksia, jotta yhteistyö luokassa onnistuu. Kun koulukoira on luokassa, oppilaiden tulee käyttäytyä rauhallisesti ja käsitellä myös koiraa rauhallisesti. Koiran voi käskeä pois, jos ei halua sitä luokseen. Koiran tarkoitus on edistää oppimista, ei häiritä sitä. Ja koiraa on syytä kiittää avusta kehumalla – silloin se auttaa uudelleenkin!

Teksti: Susan Wilander

Share

Leave a Reply