Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset, Veräjämäki

Onnea eläkevuosiin Inga!

Inga Akselinmäki

Kuva: Inga Akselinmäki.

Päiväkodinjohtaja Inga Akselinmäki jäi 1.2.2017 eläkkeelle yli 30-vuotta kestäneen uran jälkeen Veräjämäen   Perhosesta.  Inga on pitkän uransa aikana tullut lukuisille perheille tutuksi ja häntä voi kutsua päiväkodin sieluksi.  Perhonen on tunnettu mm. pitkäaikaisista työntekijöistä, hauskoista juhlista, rauhallisesta ilmapiiristä ja ennen kaikkea Ingasta. Hän on työyhteisönsä esimiehenä luonut päiväkoti Perhoseen seesteisen ja iloisen ilmapiirin, johon lapsen on hyvä tulla.  Inga keskittyi viimeisinä työvuosinaan pääasiassa hallinnolliseen työhön päivähoitoyksikkö Majava-Perhosen johtajana, mutta aina välillä hänellä oli mahdollisuus osallistua laulu- ja lukuhetkiin lasten kanssa.  ”Se on aina suuri ilo” kertoo Inga.

Ingaa haastattelivat Juliaana Huopaniemi ja Ebony Niemi, nykyisiä lukiolaisia, jotka ovat olleet Perhosen päiväkodissa sekä hoidossa, että 9-luokan TET -harjoittelussa. Tytöt ovat harjoittelun jälkeenkin käyneet leikkimässä päiväkodissa lasten kanssa.

Miksi halusit lastentarhanopettajaksi?

Tärkein syy siihen oli haluni työskennellä lasten parissa. Olen aina pitänyt opettamisesta – työ on monipuolista, luovaa ja siinä voi käyttää mielikuvista ja omaa osaamistaan rajattomasti. Musiikki, liikunta, retket eri kulttuurikohteisiin sekä ulkoilun suomat mahdollisuudet; listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Oliko sinulla muita uravaihtoehtoja?

Kyllä, alun perin unelma-ammattini oli luokanopettaja tai musiikin, historian tai liikunnan opettaja. Olen ollut erittäin onnellinen, että sain tehdä uran juuri lastentarhanopettajana. Päiväkodissa ei ole niin tiukkoja oppimistavoitteita kuin koulussa. Päiväkodissa leikillä on tärkeä merkitys lapsen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Missä muualla olet toiminut lastentarhanopettajana?

Työskentelin Mellunmäessä päiväkoti Saanassa lähes kaksi vuotta ennen siirtymistäni päiväkoti Perhoseen.

Koska aloitit työskentelyn Veräjämäen alueella?

Työskentelin sijaisena Perhosessa vuoden verran valmistumiseni jälkeen ja vuonna 1983 aloitin vakituisen työn pk Perhosen johtajana.

Ovatko perheet mielestäsi muuttuneet vuosien varrella?

Perheet ovat aina olleet ihania ja lasten vanhempien kanssa on ollut ilo keskustella. Nykyään vanhemmat ovat aiempaa enemmän mukana ja kiinnostuneempia siitä, mitä päiväkodin arjessa tapahtuu. He ovat keskustelevia ja hyvin läsnä olevia lastensa elämässä, tämän olen kokenut erityisen ilahduttavana. Vanhemmat voivat vaikuttaa ja he haluavat olla aktiivisesti mukana päiväkodin toiminnassa. Päiväkoti Perhosessa on toiminut vanhempaintoimikunta jo vuodesta 1983 alkaen.

Mikä on ollut parasta työssäsi?

Työn ilo alkaa aamulla, kun tapaa lapset ja nämä innoissaan huutavat ”Inga tuli”. Työn imu on ollut vahva. Olen saanut toimia lasten kanssa, laulaa, liikkua, leikkiä ja jokainen työpäivä on ollut ilon päivä. Erityisen tärkeänä olen kokenut myös työni vuorovaikutteisuuden.

Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Ajoittain olen kokenut riittämättömyyttä erityisesti viimeisinä vuosina. Päiväkodin johtajan toimenkuva on laajentunut ja hallinnon ja talouden tehtävien määrä on kasvanut.

Muistatko vielä vuosien varrelta useita lapsia?

Muistan todella paljon lapsia ja perheitä vuosien varrelta. Olemme jopa hoitaneet kahta sukupolvea samasta perheestä.

Onko joku hetki työurasi ajalta, jota et tule koskaan unohtamaan?

En voi nimetä vain yhtä tapahtumaa, niitä on ollut niin monia, kuten yhteiset juhlat ja retket lasten ja perheiden kanssa. Ihana muisto on jäänyt Perhosen 30-vuotisjuhlasta v.2008, jolloin istutimme pihlajan yhdessä perheiden kanssa Perhosen pihaan.

Millä mielellä jäät eläkkeelle?

Haikealla mielellä jään, kun on niin paljon ihania muistoja. Tuleva kevät varmasti vierähtää vahvoissa muistelutunnelmissa. Uusi vaihe on tulossa elämääni.  Ajattelen, että tämä eläkkeelle jääminen on ehkä jonkinlainen välivaihe. Varhaiskasvatuksen kehitys ja koulutus kiinnostavat, minullahan on sen parissa jo pitkä historia. Tulevaisuus on avoinna, kertoo Inga ja hymyilee.

Teksti: Tarja Niemi, Juliaana Huopaniemi ja Ebony Niemi

Share

Leave a Reply