Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Pakilan 600-vuotisjuhlien valmistelu loppusuoralla

Pakila 6000 Riksarkivet

Kuva: Riksarkivet i Sverige.

Pakilan järjestöjen ja yhteisöjen tämän vuoden suurponnistuksen eli historiallisen Pakilan 600-vuotisjuhlan valmistelut ovat pitkällä.

Pakila 6000 Riksarkivet

Kuva: Riksarkivet i Sverige.

Merkkivuoden pääjuhla on lauantaina 20.5.2017 Pakilan yläasteen koululla ja viereisellä pallokentällä. Juhlan ohjelmisto on suunnattu koko perheelle eikä tilaisuuteen ole pääsymaksua.

Tapahtuman markkinatorille on ilmoittautunut jo yli 20 erilaista tuote- ja palvelumyymyyjää. Tarjolla on vaikkapa keskiaikaisia keramiikka-, tekstiili- ja metallitöitä, keskiaikana käytettyjä lankoja, hiomakiviä, juomalaseja, pikareita ja paljon erilaisia ruokatuotteita.

Keskiaikaisissa työnäytöksissä on luvassa muun muassa saippuan, kynttilöiden, muistorahojen, keramiikkatöiden, taontatöiden, päreiden ja erilaisten puutaidetöiden valmistusta. Työnäytöksissä myös kehrätään ja värjätään lankaa ja vedetään päreitä. Myös tulentekonäytös tuluksilla on luvassa.

Tapahtuman musiikista vastaa keskiaikaiseen musiikkiin erikoistunut tamperelainen Muskotti-yhtye. Monissa vastaavissa juhlissa esiintynyt yhtye esiintyy päivän mittaan useamman kerran.

Pakilaa ei juhlita tyhjin vatsoin. Tarjolla on varrassikaa, loimulohta ja muita keskiaikaisia herkkuja. Vaihtoehtona koululta löytyy makkaragrilli ja kahvi- ja juomapuffetti.

Lapsille on tarjolla karamelleja ja keskiajasta muistuttavia tikkunekkuja ja omaa ohjelmaa: lasten turnajaiset, keppihevosajelua, taikuri ja narri, voimistelunäytöksiä sekä BQR-suunnistuskilpailu.

Keskiaikainen taistelunäytös 6-8 taistelijan voimin kiinnostaa varmasti monia. Juhlavuoden muistoksi voi lunastaa oman pinssin, magneetin, heijastimen, kynän tai Pakilan kuvakavalkadiesitteen. Keskiaikainen povari kertoo kävijälle myös tulevat tapahtumat.

Juhlia valmistelevan työryhmän vetäjä Urpo Oksanen toivottaa myös Pakilan naapurikaupunginosat tervetulleiksi 600-vuotisjuhliin. ”Vaikka Pakila järjestää juhlat, on juhlimisen aihetta koko seutukunnalla. Kaupunginosien rajat olivat 600 vuotta sitten väljät”, hän sanoo.

Ensimmäiset todennettavissa olevat merkinnät Baggbölestä eli Pakilasta ovat vuodelta 1417. Turun tuomiokirkon Mustassa Kirjassa on helmi-maaliskuussa 1417 Tolkin kylässä pidettyjen laamannikäräjien päätös. Siellä käsiteltiin Vantaanjoen jokivarren talonpoikien Padisten luostarin munkkeja vastaan nostamia lohenkalastuskanteita. Talonpojat voittivat kanteen ja käräjälautamiehenä oli Baggbölen edustajana Magnus i Byggiabola.

Historialliseen Pakilaan kuuluivat läheisesti myös Paloheinä, Torpparinmäki ja Tuomarinkylä.

Pakilan ja Paloheinän alueen koulujen kanssa on aloitettu teemaan liittyvien historiallisen kuvaelman valmistelu.

Merkkivuoden toinen musiikkipainotteinen tapahtuma eli Pakila 600 vuotta- juhlakonsertti on sunnuntai-iltana 8.10.2017 Hyvän Paimenen kirkolla.

Pakilan yläaste, Lions Club Pakila ja Pakin kylä, Pakila Seura, Pakilan Nuorisotalo, Pakilan naisvoimistelijat ja Pakilan seurakunta ovat mukana hankkeen järjestelyissä. Alueen yrityksille tarjotaan myös mahdollisuutta varmistaa juhlavuoden onnistuminen.

Teksti: Esko Lukkari

Share

Leave a Reply