Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Metsälä, Oulunkylä, Pakilat, Paloheinä, Uutiset

Yksiö omalle pihalle tai katolle?

Minitalo sisältä

Minitalossa on huomattavasti tavallista yksiötä enemmän ikkunapinta-alaa. Kuva: Aito Arkkitehtuuritoimisto.

Pientalojen ja kerrostalojen pihoille sijoitettavat omakotitaloyksiöt ovat viime aikoina putkahdelleet esiin kuin sienet syyssateilla. Minitalo puutarhassa voi olla houkutteleva ratkaisu monenlaisissa tilanteissa. Uudenlaista ajattelua edustavat myös kerrostalon katolle sijoitettavat puiset lisäkerrokset.

Minitalo sisältä

Minitalossa on huomattavasti tavallista yksiötä enemmän ikkunapinta-alaa. Kuva: Aito Arkkitehtuuritoimisto.

Alle 40 m2 omakotitalo saattaa kuulostaa oudolta ajatukselta. Oulunkyläisen ilmestymisalueellakin on kuitenkin runsaasti tilavia pientalo- ja kerrostalotontteja, joille minitalot voisivat olla mielenkiintoinen ratkaisu. Näin uskoo arkkitehti Maria Klemetz, Aito Arkkitehtuuritoimistosta. He ovat luoneet minitaloista palvelupaketin, jolla pihayksiön hankkiminen on tehty helpoksi.

-Halusimme tehdä lisärakentamisen helpoksi kaupunkilaisille. Lupaprosessit ja urakoitsijoiden kanssa asioiminen ovat usein hankalia ja aikaa vieviä hankkeita. Mallissamme rakennukset tulevat asiakkaalle valmiina ja me hoidamme luvat, Klemetz sanoo. Tontinomistajan hoidettavaksi jäävät sähkö-, vesi- ja viemäriliitännät, jotka vaihtelevat tontin mukaan. Noin 150 000 eurolla voi saada minitalon tontilleen käyttövalmiina.

Minitalon asumismukavuudesta ei voi tehdä päätelmiä, koska kesällä valmistunutta konseptia ei ole vielä missään toteutettu. Talon pystytys on kuitenkin helppoa, se hoituu päivässä. Talo tehdään tehtaalla valmiiksi sisustuksia ja kodinkoneita myöten.

-Pisimpään kestää lupaprosessi, joka vie Helsingissä n. 90 päivää, Maria Klemetz kertoo. Ruotsissa minitalon voi rakentaa tontilleen ilman rakennuslupaa.

Monilla talotehtailla on myös pieniä omakotitalomalleja, ja muutama muukin arkkitehtitoimisto on luonut oman minitalonsa. Aito Arkkitehtuuritoimisto on ensimmäinen, joka on tehnyt konseptista kokonaisen palvelupaketin.

-Käpylässä harkitaan jo yhdessä taloyhtiössä minitalojen rakentamista kerrostalotontille. Esimerkiksi Käpylän länsiosissa kaavamuutokset mahdollistavat ns. talousrakennusten muuttamisen asuinrakennuksiksi ja siten minitalojen rakentamisen, Klemetz sanoo.

Talo katolle

Minitalo on oikeastaan toisen suunnitelman sivutuote. Talo katolle -projektissa on suunniteltu valmis kerrostalon katolle sijoitettava lisäkerrosmalli. Kevytrakenteiset kerrokset sopivat erityisesti 60-70 -luvuilla rakennettujen, vahvarakenteisten tasakattoisten kerrostalojen katoille. Ne valmistetaan valmiiksi tehtaalla. Maria Klemetzin mukaan Talo katolle -ratkaisu voi tuottaa taloyhtiölle voittoa 650-800 euroa/m2. Tämä malli onkin kiinnostanut esimerkiksi putkiremontin kustannuksia miettiviä taloyhtiöitä.

Viranomaiset suhtautuvat Talo katolle -ideaan positiivisesti. Oulunkylässä uusi kaava antaa mahdollisuuksia lisärakentamiseen. Talo katolle -mallin lisäkerrokset on sisennetty, jolloin ne eivät näy hallitsevasti kadulle. Rakenteista riippuen malli voi olla mahdollinen myös rivi- tai paritaloissa.

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Aito Arkkitehtuuritoimisto Oy

Käpylään on tulossa info-tilaisuus, jossa myös puutarha- ja aurinkoenergianeuvontaa. Lisätietoja: www.aitoarkkitehtuuritoimisto.com

Muita minitalojen kehittäjiä:
yksiopuutarhassa.fi
www.pienitalo.fi

Share

Leave a Reply