Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Edelmann Gelato – makumatkalle Pakilassa

Edelman Gelato Pakilassa

Näillä kulmilla on selvästi tapahtunut jotain – uusia mielenkiintoisia ruoan parissa toimivia yrityksiä syntyy nyt tiuhaan tahtiin. Yksi uusista löydöistä on Edelmann Gelato, jonka italialaistyyppinen jäätelö vie kielen mennessään.

Edelman Gelato tekee italialaista jäätelöä Pakilassa

Makuja vaihdellaan sesonkien mukaan, Kuva: Edelmann Gelato.

Santtu Edelmann on toiminut keittiömestarina yli kymmenen vuotta. Italialaiseen gelatoon hän ihastui jo lapsena Italian matkoilla; siellä sai sitruunasorbettia, jollaista Suomessa ei tunnettu. Vanha rakkaus on muistutellut itsestään aina Italiassa käydessä ja viime kesän matkan jälkeen oli pakko ryhtyä toimeen. Syksyllä pakilalaisessa kotitalossa alettiin tehdä gelatoa tosissaan.

Vähemmän rasvaa, enemmän makua

Edelmann Gelato on nimensä mukaisesti italialaistyyppistä jäätelöä, joka tehdään pääosin maitoon. Tämä tuo raaka-aineiden maut esille, mutta vähentää rasvan määrää. Gelatossa on myös vähemmän ilmaa kuin tavallisessa kermajäätelössä, mikä tekee siitä huomattavasti painavampaa kuin tavalliset tehdasjäätelöt. Ilman ja rasvan vähyyden vuoksi gelato jäätyy pakkasessa todella kovaksi, joten se on hyvä ottaa ajoissa pehmenemään ennen nauttimista.

Santtu Edelmann valmistaa jäätelön itse alusta loppuun. Jäätelön valmistus oli hänelle tuttua jo keittiömestarin työstä, jossa hän on valmistanut sitä jopa juureksista, sekä alku- että jälkiruuaksi. Kotikeittiössä gelaton tekoon tarvitaan monta konetta ja useampi vaihe. Edelmannia käsityö ei kuitenkaan haittaa.

-Ehkä kokkitaustan vuoksi haluan tehdä kaiken aidoista raaka-aineista ja käsin.

Makuja hän kokeilee yleensä vaimonsa Anun kanssa viikonloppuiltoina lasten mentyä nukkumaan. Suklaa ja sitruuna ovat ne tärkeimmät maut, mutta uusia ehdotuksia otetaan asiakkailta vastaan. Vuohenmaitojäätelö on harkinnassa. Valintoihin vaikuttaa myös sesonki, koska raaka-aineet halutaan saada tuoreina.

Gelatoa kahviloihin

Anu Edelmannilla on ollut tärkeä rooli siinä, että Edelmannin gelato on jo löytänyt runsaasti ystäviä.

-Vaimoni markkinoi jäätelöä Facebookissa ja toimii laadunvalvojana. Ilman vaimoa minulla olisikin varmaan pakkanen täynnä gelatoa, josta kukaan ei olisi kuullut mitään, Santtu Edelmann sanoo.

Kotijäätelön valmistukseen ja myyntiin tarvitaan samanlaiset luvat kuin ravintoloillakin. Omasta keittiöstä on kuitenkin tarkoitus siirtyä uusiin tiloihin.

-Pikkuhiljaa pyritään saamaan jalkaa oven väliin, löytämään lisää yhteistyökumppaneita ja isommat tilat tuotannolle. Tähtäimessä on saada gelatoa myyntiin sopiviin kahviloihin ja myymälöihin, Edelmann sanoo. Ehkä näemme vielä joskus Pakilassa italialaistyyppisen gelatobaarin pitkine tiskeineen täynnä makuvaihtoehtoja?

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Edelmann Gelato

Share

Leave a Reply