Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Nikkaroi keväällä linnunpönttö

Talitiainen, kuva Ari Jokinen.

Talitiainen. Kuva: Ari Jokinen.

Keväällä on sopiva aika rakentaa linnunpönttö tai voi sen toki hankkia valmiinakin. Tiaiset tutkivat maalis- ja huhtikuussa innokkaasti mahdollisia pesäpaikkoja, joten uudenkin pöntön suuaukolle voi tulla nopeasti uteliaita vieraita. Oulunkyläisen levikkialueella todennäköisimmät asukasehdokkaat ovat tali- tai sinitiaisia ja vähän myöhemmin kirjosieppo. Oman kotipihan pönttöön on käynyt kurkistamassa myös pikkuvarpunen ja kuusitiainen. Sopivassa paikassa voi hiukan suurempaan pönttöön yrittää saada asukkaaksi kottaraisen. Käpytikan ja oravan pesänrosvousaikeita estetään suuaukon ympärille asetetulla metallirenkaalla.

Yli miljoona rekisteröityä linnunpönttöä Suomessa

Viimeisen vuoden aikana on ollut Yleisradion toimeenpanemana vireillä ”Miljoona linnunpönttöä”-kampanja. Se saavutti otsikkonsa mukaisen tavoitteen vuoden 2017 alussa, mutta kampanjan internet-sivujen kautta voi edelleen rekisteröidä oman pöntön (www.yle.fi/miljoonaponttoa). Sivustolla on ohjeita pönttöjen rakentajalle ja sieltä voi lisäksi katsoa rekisteröityjen pönttöjen määrät kunnittain.

Tringa

Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry järjestää erilaisia tapahtumia lintuharrastuksesta kiinnostuneille. Yhdistyksen internetsivuilta (www.tringa.fi) löytyy tapahtumakalenterin kautta tietoja vaikkapa Viikkiin suuntautuvista opastetuista linturetkistä tai viimeaikaisista harvinaisistakin lintuhavainnoista lähiseudulla. Kannattaa tutustua!

Teksti: Tuomas Lehtonen
Kuva: Ari Jokinen

Share

Leave a Reply