Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Pakila 600 vuotta – kaupunginosan historiaa juhlitaan keskiaikaisella tapahtumalla

Pakila 600 v Kuva: Nadine Doerle

Pakilan 600-vuotisjuhlassa käydään keskiaikaisissa tunnelmissa. Kuva: Nadine Doerle.

Pakila juhlii toukokuun lopussa 600-vuotista historiaansa. Juhlavuoden kunniaksi Pakilan yläasteella ja lähialueella järjestetään koko perheen keskiaikainen tapahtuma 20. toukokuuta klo 11-18.
Tapahtuma avataan keskiaikaisella tykin laukauksella. Ohjelmassa on muun muassa keskiaikaista musiikkia, josta vastaa Muskotti-yhtye. Helsinki Medieval Compat Group esittää keskiaikaisia taistelunäytöksiä. Jousiammuntakerho Artemis perehdyttää yleisöä jousiammuntaan. Narrit viihdyttävät ohikulkijoita. Keskiaikaiselta torilta saa keskiaikaisia herkkuja.
Keskiaikaisesta pukeutumisesta saa vihiä muotinäytöksessä ja yleisö voi itsekin pukeutua keskiaikaisiin asuihin. Lapsille järjestetään omat turnajaiset.
Juhla on pakilalaisten järjestöjen ja asukkaiden yhteinen voimanponnistus. Sen suunnittelu alkoi jo kolmisen vuotta sitten, kun Pakila-seuran puheenjohtaja ja Lions Club Helsinki-Pakilan presidentti Urpo Oksanen sai idean, että alueen pitkää historiaa täytyy juhlia.
Pakilasta on ensimmäinen merkintä kuudensadan vuoden takaa Turun tuomiokirkon Mustassa kirjassa. Vuonna 1417 käytiin käräjiä Vantaanjoen kalastusoikeudesta. Vastakkain olivat virolaisen Padisen luostarin munkit ja jokivarren talonpojat. Riita koski Forsbyn kosken lohipatoja. Munkit olivat ottaneet sen luvatta käyttöönsä ja rötöstelleet tilallisten jokivarsipelloilla.
Laamanni Klaus Flemingin käräjillä munkit tuomittiin ja kalavedet vapautettiin. Käräjillä toimi lautamiehenä Magnus i Byggiabola, joka oli Baggbölen tilallisia. Pakilasta käytettiin tuolloin ruotsinkielistä nimitystä Baggböle.
Pakila on vanhempi kuin Helsingin kaupunki, joka on perustettu 1550. Pakilan ensimmäinen asujaimisto oli Vantaanjoen varrella lähellä nykyisin kotiseututalona tunnettua Pakin taloa. Pakinkylän asuttivat 1200-luvulla Ruotsin Helsingelandista tulleet maahanmuuttajat. Joen nimi oli tuolloin Helsingeå.
Pakilan 600-vuotisjuhlan järjestelyissä ovat mukana muun muassa yläasteen oppilaat. Tapahtuma nivotaan opetukseen.
-Tunneilla käsitellään aamupäivällä historiaa ja harjoitellaan käsitöitä. Iltapäivällä oppilaat osallistuvat mestareiden kisälleinä työnäytöksiin. Työpajoissa opiskellaan muun muassa lankojen värjäystä, saippuan valmistusta, kynttilän valantaa ja keskiaikaista kirkkomaalausta, rehtori Juha Leino kertoo.
Juhlinta jatkuu syksyllä. Pakila 600 vuotta -juhlakonsertti järjestetään sunnuntai-iltana 8. lokakuuta Hyvän Paimenen kirkolla.
Tapahtuman järjestävät alueen Lions-klubit, Pakilan ylä-aste, Pakila-seura, Pakilan voimistelijat, Pakilan seurakunta ja Pakilan nuorisotalo.
Teksti: Urpo Oksanen

Share

Leave a Reply