Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Pakila 600 v. menestys – uudelleen kolmen vuoden päästä?

Pakila 600-vuotta, kuva: Erja Vuorio.

Pakilan 600-vuotisjuhlat keskiaikahengessä. Kuva: Erja Vuorio.

Pakilan 600-vuotisjuhla keskiaikaistapahtumana ylitti kaikki odotukset. Onnistunut juhlakonsepti, hieno sää ja hyvä yleisöpalaute on saanut järjestäjät pohtimaan jo tapahtuman uusimista kolmen vuoden päästä.

Juhlatapahtuman yleisömääräksi arvioi päivän pääisäntänä toiminut Kari Karjalainen reilut kolme tuhatta. Karjalainen iloitsi myös siitä, että niin monet vieraat saapuivat paikalle hienosti keskiaikatyyliin pukeutuneina. Parhaat asut myös palkittiin.

Parhaimmillaan klo 13 aikoihin paikalla oli yhdellä kertaa jopa 600 vierasta. Juhlaväki vaihtui tapahtumassa keskimäärin parin tunnin välein. Juhlan avasi Pakilan yläasteen rehtori Juha Leino.

Leinon johtama koulu ansaitsee suurkiitoksen. Koulu tarjosi hyvän miljöön tapahtumalle ja ilman koulun henkilökunnan isoa panosta tapahtuma ei olisi onnistunut. Tapahtuman järjestäjät kiittävät myös pallokenttänsä juhlapaikaksi lainannutta HPS:aa.

Juhlapaikalla vieraat jakautuivat juhlakentän ja markkinatorin, koulun yläkentän ja luokissa pidettyjen esitysten ja koulun alapihan ruokatorin kesken. Siksi väkimäärää on vaikea arvioida.

Juhla tarjosi myös lapsille paljon omaa ohjelmaa: keppihevoskatrillia, pomppulinnaa, hevosvankkuriajelua, jousiammuntaa ja piirustuskilpailua. Lapsiperheitä olikin paljon paikalla.

Jotain yleisömäärästä voi päätellä siitä, että kaikki varrassika-annokset, kalaruoka-annokset ja muut keskiaikaiset ruoat menivät erinomaisen hyvin kaupaksi. Myös perinteinen makkara maistui. Kahvituksen hoitaneella vanhempainyhdistykselläkin oli hyvin kiireinen päivä.

Sikavartaan juhlapaikalle tuoneen Kuokantalon Jari Auramo oli tyytyväinen päivän myyntiin. Auramo on osallistunut moneen keskiaikaistapahtumaan ja tänäkin kesänä ohjelmassa ovat muun muassa Turun ja Hämeenlinnan tapahtumat.

Päivän keskiaikaismusiikista vastasi tamperelainen Muskotti. Yhtyeellä on kesän aikana Muskotin vetäjän Jarno Mannisen mukaan ainakin 11 esiintymistä. Se esiintyy muuan muassa Kaustisen musiikkijuhlilla ja erilaisissa keskiaikaistapahtumissa.

Juhlassa esiintyivät tietenkin myös Pakilan omat soittoniekat eli Pakilan Pelimannit.

Päivän yksi kohokohta olivat Medievel Combatin keskiaikaiset taistelunäytökset. Ne keräsivät vallankin nuorisoa. Pakilan jälkeen Medievel Combat suuntasi matkansa Kööpenhaminaan. Siellä taisteluseura osallistuu Niklas Kulmalan mukaan alan kattojärjestön IMCF MM-kilpailuihin.

Markkinatorin järjestelyistä päävastuun kantanut Pertti Rekonen oli tyytyväinen päivän saldoon. HPS:n pallokenttä soveltui hyvin markkinatoriksi ja yleisö pääsi siellä hyvin liikkumaan.

Järjestäjät pelkäsivät etukäteen liikenneruuhkia, mutta Pakilan yläasteen entisen rehtorin Mauri Leppälän johdolla toiminut liikennepatrulli hoiti hommat hienosti ja tiettävästi yhtään peltikolariakaan ei sattunut.

Mitään päätöksiä juhlan uusimisesta kolmen vuoden päästä ei ole tehty. Ison yleisöjuhlan konseptointiin meni suhteellisen pieneltä avainporukalta vuosi aikaa ja se vaati muutaman kymmenen työkokousta.

Päivän päätössanat lausunut Pakila 600 vuotta -toimikunnan puheenjohtaja ja koko tapahtuman ideoinut Urpo Oksanen korosti juhlan olleen koko Pakilan yhteisöllisyyden voimannäytös. Hän kiitti myös kaikkia järjestelyihin osallistuneita vapaaehtoisia.

Pakilassa järjestettiin hieman samantapainen pienimuotoisempi keskiaikaa valottava juhla vuonna 1973, joten Pakilassa on perinteitä isojen yleisötapahtumien järjestämisessä.

Tällä kertaa tapahtuman pääjärjestäjät olivat Pakilan kolme Lions-clubia, Pakilan yläasteen yhteiskoulun opettajisto ja koulun vanhempainyhdistys, Pakila-Seura, Pakilan Nuorisotalo, Pakilan seurakunta, Pakilan Voimistelijat, Pakilan Martat ja monet yksityishenkilöt tekivät innolla vapaaehtoistyötä tapahtuman onnistumiseksi.

Omat kiitoksensa ansaitsevat Pakilan ja vähän laajemmankin alueen yritykset, jotka tukivat tapahtumaa ja mahdollistivat kiitosta saaneen juhlajulkaisun kustantamisen. Pakila 600 vuotta  juhlajulkaisua jaettiin tapahtuman infotiskillä. Julkaisua tullaan jakamaan muissakin Pakilan tämän vuoden yleisötapahtumissa.  Esimerkiksi 8.10.2017 Pakilan Hyvän Paimenen kirkossa järjestetään Pakila 600 vuotta-juhlakonsertti.

Jotain parannettavaakin aina yleisötapahtumista löytyy. Äänentoiston kanssa oli tällä kertaa vaikeuksia varsinkin alussa. Ensin äänentoisto oli liian pienellä ja sitten liian suurella. Jonkin verran palautetta tuli myös musiikkivalinnoista. Kaikkien mielestä välimusiikkina kuultu Suomi-pop ei kuulunut tapahtuman luonteeseen.

Paikalla oli myös SPR:n piste, mutta sen asiakasmäärä jäi onneksi hyvin pieneksi. Vain yksi sairastapaus sattui.

Teksti: Esko Lukkari

Share

Leave a Reply