Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Vapaus löytyi itseni hyväksymisestä

Villa Vapaus, kuva: Bea Mattila.

Itsensä hyväksyminen toi ilon takaisin elämään. Kuva: Bea Mattila.

Nimeni on Saija Kujanpää ja olen Villa Vapauden perustaja. Olen 48-vuotias ja uuden elämäni edessä. Ymmärtääksenne mistä puhun, palaan hetkeksi menneeseen.

Työhullu. Suorittaja. Perfektionisti. Huolehtija. Uhrautuja. Kuulostaako tutulta? No, sellainen minä olen ollut. Olen aina tehnyt paljon töitä. Kaikki työsuhteeni ovat olleet alle kahden vuoden mittaisia, sillä mielenkiinto työtä kuin työtä kohtaan katosi hyvin nopeasti rutiinien myötä.

Toisaalta, olen aina ollut myös äärimmäisen utelias elämää kohtaan ja sen vuoksi olen halunnut tietoisesti kartoittaa kokemuksiani erilaisissa tehtävissä. Pidän muutoksesta, enkä ole koskaan ollut tavaraan kiintyvää tyyppiä. Parisuhteeni ovat kaatuneet mustasukkaisuuteen ja kontrollointiin. Vaikeuksien ilmaantuessa on ollut helpompi viheltää peli poikki kuin kohdata ongelmat keskustellen ja ilman valtavaa tunneryöppyä. Joku voisi sanoa, että olen juossut karkuun ja siinä taitaa piillä totuuden siemen. On ollut helpompi tehdä, uhrautua ja valittaa kuin pysähtyä ja ottaa vastuu omasta itsestään ja elämästään.

Yritys kuin elämätarina

Kahdeksan vuotta sitten olin jälleen kerran ajanut itseni piippuun. Ensimmäisen kerran elämässäni mielessäni alkoi itää ajatus siitä, että minulla täytyy olla muitakin vaihtoehtoja kuin se, millä tavalla olin tähän saakka elänyt. Ensimmäisen kerran mietin myös, huolehdinko itsestäni. Paha oloni pakotti pysähtymään. Hyvä niin, sillä siitä alkoi tietoinen matka itseeni. Tutustuminen siihen aitoon, ainutlaatuiseen Saijaan, joka oli hautautunut vuosiksi kaikkien uskomuksien ja kommenttien alle.

Tähän vuosien mittaiseen sisäiseen tutkimusmatkaan perustuu myös haave omasta yrityksestä. Paikasta, jossa saisin olla oma itseni ja jossa tulisin hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olen. Kahden vuoden etsimisen jälkeen unelmani kävi toteen. Toimitilaa remontoidessani en ollut tätä suunnitellut, mutta Villa Vapaudesta muodostui kuin itsestään yhden naisen elämäntarina. Vastaanotto kuvastaa syntymääni ja juuriani Pohjanmaalla, tapahtumasali on ”Minun Afrikkani”, jossa asuin kolme vuotta ja hoitohuone kuvastaa naiseuttani: lempeyttä ja itsestä huolehtimista.

Viimein ymmärsin, että minun ei tarvitse olla julkkis tai rikas tai tehdä suuria asioita pystyäkseni toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani. Joskus haaveemme jäävät puolitiehen sen vuoksi, että kaiken pitäisi olla niin äärettömän täydellistä. Tärkeintä itselleni oli kuitenkin hypätä rohkeasti kokeilemaan.

Vapauden polku

Tässä siis olen, uuden edessä. Jännittyneenä, peloissani, eikä mitään tietoa tulevasta. En tiedä, mihin tämä polku johtaa tai minkälainen Villa Vapaudesta muodostuu. Kuten hyväksyn itseni, hyväksyn myös sen, että Villa Vapaus saa elää ja muuttua jatkuvasti. Olen aidon ylpeä itsestäni ja rohkeudestani. Ilo on palannut elämääni ja vihdoinkin saan olla juuri sellainen kuin olen. Lämpimästi tervetuloa Villa Vapauteen Oulunkylän Kivalterintielle!

Teksti: Saija Kujanpää

Oulunkylään Kivalterintielle on avattu tilavuokraus- ja kurssipaikka, Villa Vapaus. 

Share

Leave a Reply