Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Gösta Engman: Teräsmies ja nordisti

Gösta Engman

Gösta Engman

Insinööri Gösta Engman kuoli 6.5.2017. Hän oli syntynyt Paraisilla 18.9.1945. Siellä hän vietti lapsuutensa ja kävi koulunsa.

Pääosan elämästään hän asui Helsingin Pakilassa ja oli muun muassa aktiivisesti mukana Pakila-Seuran toiminnassa. Hän oli kiinnostunut historiasta ja kirjoitti esimerkiksi Pakila 600 vuotta -julkaisuun artikkelin Pakilan asutushistoriasta.

Engman teki pitkän ja monipuolisen uran terästeollisuudessa ja vaikutti merkittävästi toimialan moniin pohjoismaisiin yritysjärjestelyihin.

Seurallinen, huumoritajuinen ja kaksikielinen Engman keräsi laajan ystäväpiirin Suomessa ja Pohjoismaissa. Hän osallistui innokkaasti teräs- ja metalliteollisuuden sidosryhmätoimintoihin ja oli muun muassa ruotsalaisen Bergsmannen-yhdistyksen jäsen ja pitkään mukana Ruotsin perinteisessä Hindersmässan-tapahtumassa.

Engman valmistui insinööriksi Helsingissä vuonna 1967 ja aloitti seuraavana vuonna insinööritoimistossa myynti-insinöörinä. Hän avioitui Helsingin Pakilassa Terttu-vaimonsa kanssa vuonna 1968 ja perhe asettui asumaan Pakilaan omakotitaloon. Perheeseen syntyi poika, joka asuu Paloheinässä.

Vuonna 1970 Engman siirtyi Vuoksenniska Oy:n Skandinavian myynnistä vastaavaksi vienti-insinööriksi. Seuraava työpaikka oli teräsyhtiö Ovakossa. Siellä hän eteni 1980-luvun alkuun mennessä betoni- ja kauppateräsryhmän johtajaksi.

Vuonna 1984 syntyi Ovako Steel, johon yhdistettiin osia Suomen ja Ruotsin ns. pitkiä terästuotteita valmistaneista yhtiöistä. Rautaruukki osti seuraavana vuonna sen betoni- ja kauppateräsryhmän ja muodosti niistä Dalsbruk Oy:n. Gösta Engmannista tuli yhtiön toimitusjohtaja ja samalla Rautaruukin silloisen sisäisen hallituksen jäsen.

Kun Suomen, Ruotsin ja Norjan pitkien terästuotteiden liiketoimintaa yhdistettiin vuonna 1992 Fundian alle, oli Engman yksi ratkaisun keskeisistä synnyttäjistä. Hän nousikin Rautaruukin enemmistöomistukseen tulleen yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi.

Rautaruukin henkilöstö- ja hallintojohtajaksi Engman oli nimitetty vuonna 1990. Hän eläköityi Rautaruukista vuonna 2005. Eläkevuosina Paraisten kesämökkisaari ja veneily rakkaassa saaristossa olivat hänelle tärkeitä.

Teksti: Esko Lukkari

Kirjoittaja on Gösta Engmanin pitkäaikainen työkaveri.

Share

Leave a Reply