Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Paloheinä, Uutiset

Munia ja muuta suoraan tuottajilta

Laura Karentila, kuva: Lähiherkku.

Laura Karentila on tilannut ruokaa Lähiherkun kautta alusta lähtien. Kuva: Lähiherkku.

Lähiruokapiirit ovat muutamassa vuodessa kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Mukana toiminnassa on eripuolilla Suomea kymmeniä tuhansia ihmisiä. Ruokapiirien toiminta on hyvin paikallista ja niitä on monia erilaisia. Pakilan ja Paloheinän alueella toimii lähiruokapiiri Lähiherkku, joka syntyi Sampsa Astalan aloitteesta.

Kesällä 2015 Sampsa Astala hankki mökkireissulta pienkanalan munia ja ihastui niiden makuun.
-Kaveriporukkamme alkoi miettiä Bar Mucavassa, että haluaisimme saada edullisemmin puhdasta, eettisesti tuotettua ruokaa, jossa on erityisesti huomioitu eläinten olot. Mutta sillä tavoin, että tuottajalle jäisi järkevä korvaus paremmasta tuotantotavasta eikä tarvitsisi maksaa kaupan isoa katetta tai turhista sertifikaateista, Sampsa Astala kertoo.

Munista edettiin pian muihinkin tuotteisiin. Reilu vuosi sitten perustettiin Facebookiin Lähiruokapiiri Lähiherkku -ryhmä. Nykyisin ryhmässä on jo yli 2000 jäsentä. Astala pyörittää toimintaa harrastuksenomaisesti muusikon työn ohessa. Ryhmäläiset tekevät kimpassa eri tuotteista tilauksia.

Laura Karentila on ollut tilaajana Lähiherkussa alusta asti.
-Tykkään suosia pienyrittäjiä ja kaupanteko on mukavaa tuttujen kesken. Tulen tekemään jatkossakin ruokaostoksia Lähiherkun kautta – kananmunia en muualta enää ostakaan. Tänä keväänä ostin heiltä myös ensimmäiset parvekekukkani, Laura Karentila kertoo.

Valikoimaa lakusta nokkoseen

-Pidän Lähiherkkua sekä tuottajalle että kuluttajalle mielekkäämpänä vaihtoehtona kuin Rekoa. Tuotteet vaihtuvat koko ajan, joten seuraan mielenkiinnolla, että mitäköhän ne taas keksii – usein tulee itsekin shoppailtua. Tuotamme lammasta, nautaa ja porsasta kasvattaen eläimet kesäisin avarilla laitumilla, Niina Ellonen, Ritariharju Ranchilta, kertoo.

Lähiherkun kautta onkin tilattu vaikka mitä: härkäpapua, luonnonlakua, artesaanihunajaa, sieniä, käsintehtyä saippuaa, kukkia, chilikastikkeita, nokkostuotteita… Tuottajia on mukana kymmeniä ja ne on valittu tarkoin, esimerkiksi kanat elävät kahdessa pienlaumassa lattiakanalassa, jossa on vain 1000 kanaa laumassa ja kanoilla on pääsy ulkoilemaan.

Teksti: Susan Wilander

Lähiruokapiiri Lähiherkku

-Facebook ryhmän kautta kimppatilauksena lähiruokaa ja muita tuotteita suoraan tuottajalta.
-Facebook sivut: Lähiherkku
www.lahiherkku.com
-Tilaus: Jokaisesta jaosta järjestetään oma Facebook tapahtuma, jossa tilataan kommentoimalla. Maksu tilille.
-Nouto tiettyinä jakopäivinä n. 1-2 krt/kk: esim. Pakilan yläaste, Pakilan siirtolapuutarha, Torpparimäen koulu sekä Kallio Pub Silmu. Kysynnän mukaan jakopaikkoja voidaan lisätä (esim. Oulunkylä).
-Seuraava jako juhannusviikolla 25.

Share

Leave a Reply