Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Varttuneita mietteitä: Elokuu 2017

Varttuneet mietteet Jim Jackson

Kesä alkaa olla förbii. Ainaskin kesä- ja heinäkuusta ei oikein lämpö ja suulis jääneet mieleen. Onneks telkkarista kunde tsiigaan mimmien futisturnausta ja yleisurheilun mm-kisoja. Ihan gutaa ajanvietettä mökin moglaamisen ja veraanan lattian uudistamisen lisäks.

Yhtenä aamuna tsiigailin himassa kirjahyllyn alatasoa, jolla loju Otavan Suuri Ensyklopedia eli tietosanakirja. Tsöbasimme sen joskus 70-luvun puolessa välissä, koska sellanen oli yleensä himassa oltava siihen aikaan. Kirjoja dilkattiin kaikilla messuilla ja oli vielä erikseen tietosanakirjojen arvostettu myyntimiesporukka.  Kirjasarja bunggas tuolloin pienen omaisuuden.

Meillä olleeseen sarjaan kuului 25 osaa, joissa oli noin 10 000 sivua. Hyllytilaa meni lähes metri. Painoa sarjalla oli varmaan yli 50 kiloa. Google on tehnyt näistä kirjoista täysin turhia ja niistä ei kukaan enää maksa mitään. Niinpä raijasin kirjat Kivikon jäteasemalle, koska paprukeräykseen ei saa kovakantisia bökkereitä duunaa. Bungas 5 egee stikkaa ne sekajätelavalle eli about 10 senttiä per kilo. Ei oo vanhalla tiedolla paljoo arvoo.

Saivat Käskynhaltijantien remontin valmiiksi. Komeeks duunasivat dallaus- ja fillaritiet. Mutta bilikoille jätettiin aika kaposet mestat. Jos vastakkain tulee kaks bulimpaa vehjettä, niin vaikeeta on. Talvella snögen kanssa voipi olla vielä ahtaanpaa. Faartit toki alenevat.

Eikä stooria ilman Gnisua. Matseja ei ole finnattu ku muutama, mutta silti fiilari himastadikalla on ollut jees. Varsinkin lukuisan pikkujunnujoukon kannustus ja ikämiesporukoiden vapaaehtoistyö katsojapalveluissa ansaitsevat taputukset. Ja Aukin johdolla paistetut tsiegurat. Erityisesti TPS matsi jäi mieleen. Suulis skriinas, fiilari katsomossa ok ja Gnisu finnas 1 – 0.

Mä börjasin skolen joskus kuuskyt ja risat vuotta sitten. Skole oli Eläintarhan kansakoulu eli Eltsu ja sitä se on mulle aina ollut. Nyt sen nimi on kuitenkin muutettu Pasilan peruskouluksi. Mä en snaijaaa, miksi gamloja nimiä pitää vääntää uusiks. Kohta varmaan gamlat Eltsun ajotkin muutetaan Pasilan ajoiksi.

Yhtä kahelia oli svedunkielisten paikannimien vääntö suomeksi. Esimerkiksi Östersundom Itälahdeksi ja Sköldvik Kilpilahdeksi. Yhteys vanhaan kulttuuriin ja nimistöön katkastaan.

Skolet alkoi. Omia skloddien skloddeja seurasin ja hiffasin, että ne menee sinne todella innolla. Ihan snyge juttu. Jo kauan on tiedetty että duunissa pitää olla kliffaa. Hieno kun se sama nyt pätee skoleissa.

Raimo Anttila

Share