Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Politiikka, Uutiset

Blogi Sanna Vesikansa: Helsinkiläiset liikkeelle – Pohjoisbaanalle tai rollaattorilla ulos

Kesällä testasin Pirkkolan uutta ulkokuntosalia lenkin päätteeksi. Loistava investointi, jossa tuntuu aina olevan väkeä. Liikunnassa pitäisi keskittyä juuri kynnyksen madaltamiseen. Suomessa luotettiin aivan liian pitkään esimerkin voimaan: siihen, että voittamalla mitaleja yleisö innostuu myös itse liikkumaan.

Onneksi tähän on jo herätty ja laajalla rintamalla halutaan edistää esimerkiksi harrastetakuuta lapsille, joka ei tietenkään välttämättä ole liikuntaa, mutta monen kohdalla on. Samoin päiväkoti- ja koulupäiviin on eri tavoin jo upotettu lisäliikuntaa.

Liikunnan tutkijoilta kuulee myös toista viestiä. Pitäisi ajatella vielä laajemmin. Suurin osa liikunnasta tapahtuu tavallisissa arkitilanteissa. Kaupunkitilan jakamisessa joukkoliikenteen, autojen, pyörien ja kävelijöiden kesken on mitä suurimmassa määrin kysymys liikunnasta. Ei huippu-urheilusta, mutta liikunnasta, jossa lapset oppivat kulkemaan itsenäisesti, ja jossa saa treeniä istumisen sijaan.

Kuljen apulaispormestarin töihini kaupungintalolle pari kertaa viikossa pyörällä. On mukavaa huomata, miten paljon enemmän kokousputkia jaksaa, kun takana ja edessä on kuusi kilometriä pyöräilyä.

Samalla näkee, miten hankalaa Helsingissä on paikoitellen pyöräillä. Erityisesti poikkeusjärjestelyissä on korjaamisen varaa. Olen sadatellut Pasilan rakennustyömaata, mikä on sekä pyöräilijöille että kävelijöille kamala vielä valitettavan pitkään. Jos pyörätiet on tehty sekavasti, pyöräilijät tietämättömyyttäänkin aiheuttavat vaaraa muille, niin kävelijöille ja autoilijoille.

Helsinki on panostanut kevyen liikenteen sujuvuuteen ja turvallisuuteen rakentamalla uudet pyörätiet selvästi erilleen jalkakäytävistä. Meille pohjoisen asukkaille avautuu syksyllä suorempi reitti keskustaan, kun uusi Pohjoisbaana Käpylän asemalta radan vartta valmistuu.

Liikkumisen edistämisessä ei ole kyse vain siitä, että ihmiset pääsevät hikoilemaan. Apulaispormestarina olen päässyt ammattilaisten kanssa keskustelemaan, miten autamme ikäihmisiä tai vammaisia ihmisiä liikkumaan enemmän – pääsemään paremmin rollaattorilla ulos kotipihalle, käymään lähikaupassa tai vaikka kahville ystävän kanssa palvelukeskukseen.

Ulos pääseminen vähentää yksinäisyyttä, mikä on suuri riskitekijä terveydelle. Myös vaikeasti liikkuvien liikuntaan on etsittävä ratkaisuja, vaikkapa taksin ja joukkoliikenteen välimuotoja ja parannusta asuntojen, kaupunkitilan ja joukkoliikenteen esteettömyyteen.

Sanna Vesikansa

apulaispormestari (vihr)

Share