Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Blogi Ilkka Taipale: Oulunkylän keskustassa?

Olen asunut Oulunkylässä yli 40 vuotta, enkä aio lähteä.

Kun muutimme Veräjämäkeen, täällä oli neljä kauppaa, posti, pankki, kioski, kukkakioski, nakkikioski, katujen siisteydestä huolta pitävä rouva, lähipoliisi ja tutuiksi haluavat naapurit. Taimi-täti. Mainio Taimi Toivanen oli elävä historiankirja. Hän tunsi kaikki ja esitteli ihmiset toisilleen Pikkukoskentiellä.

Vuosikymmenet ovat vierineet, kehitys kehittyy. Nuoret Kotkat pitivät kerhoaan, partio toimi ja maaliskuun jäillä Lionsit pitivät hiihtokilpailuja. No, eihän sellaisia jäitäkään ole enää, ennen niitä sahattiin suurina kuutioina kesäherkkujen kylmennykseksi ja säilytettiin sahajauhoissa.

Nyt asukkaita on nelinkertainen määrä, ja palvelut ovat kadonneet. Lasse, Oulunkylän vuoden yrittäjä sinnittelee Trio Kioskissaan ja viihtyisä nepalilainen Everest view-ravintola odottaa turhaan alueen sulkeutuneiden omakoti- ja rivitalojen asukkaita. Tosin kaikki ihmiset korostavat, että paikallisia yrityksiä pitäisi tukea.

Kerrostalot ovat kolmikerroksisia – tosiasiassa maanpäällisen kellarikerroksen kanssa nelikerroksisia – ilman hissiä. Väki vanhenee. Lähipalveluista ei ole paljoakaan jäljellä.

Onhan meillä onneksi kirjasto ja Seurahuone, jonka pelastamiseen osallistuin aikanaan. On korkealuokkainen historiikki ja Oulunkylän noin 90 historiallista kohdetta esittelevä postikorttikirjanen. Mutta keskus puuttuu, vai tiedättekö, missä olisi Oulunkylän elävä keskus? Tai tori? Sellainen, jossa ihmiset tapaisivat toisiaan, joka tarjoaisi yhteisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

Sekö on tori, jota Tapsa Rautavaaran muistomerkki vartioi, vai Ogelin kauppakeskuksen ja terveyskeskuksen välinen aukea? Entä kauppakeskuksen katettu sisäkäytävä tai ulkopiha, jossa Lions myy joulukuusia?

Entä missä on Veräjämäen keskusta. Mainittujen pienyrittäjien edessä on kuvanveistäjä Kaarlo Haltian puistikko, jonka kaupunginvaltuusto yksimielisellä ponnellaan vaati kunnostettavan. Sitä koristavat käytettyjen vaatteiden ja paperinkeräyslaatikot ja kaksi istutettua puuta.

Tämä on koko kaupungin ongelma, lähiöistä puuttuvat elävät ja toimivat keskukset. Viimeksi Maunulasta tuhottiin uuden keskuksen luomisen tilaisuus, kun vanha kauppakeskus purettiin.

Uusi kaupunkikulttuuri vaatii pienempiä keskuksia kuin Keski-Pasilan Trion.

 Ilkka Taipale

kaupunginvaltuutettu (sdp)

Share