Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Kaupunkilaismehiläisiä ja -tarhaajia yhä enemmän

Mehiläispesät

Markku Pöyhönen Oulunkylän siirtolapuutarhan mehiläispesillä. Kuva: Susan Wilander.

Kaupunkimehiläiset ovat nousseet ilmiöksi viime vuosina, mutta Oulunkylässä niitä on ollut jo vuosikymmeniä. Markku Pöyhösen pesät Oulunkylän siirtolapuutarhassa tuottavat mökkeilijöille lähihunajaa ja auttavat omenapuiden ja vadelmien pölytyksessä.

Pöyhösellä on pitkä kokemus mehiläisten tarhauksesta, ja työ Korkeasaaren eläintenhoitajana auttaa mehiläistenkin hoidossa. Siirtolapuutarhaan pesiä tuli ensin johtokunnan jäsenten pihoille. Pesät asetettiin niin, etteivät mehiläisten lentoreitit ristenneet ihmisten kanssa. Mehiläistarhaus saikin lentävän lähdön, eikä ongelmia ole ollut. Siirtolapuutarha on osoittautunut oivalliseksi paikaksi mehiläistarhaukseen.

-Ennätysmäärä hunajaa on tullut täällä Oulunkylän siirtolapuutarhassa olleesta pesästä – 100 kg. Silloin oli poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kesä, mutta Vantaanjoesta nousi paljon kosteutta. Se oli hyvä kasveille, joten mehiläisillekin riitti mettä, Markku Pöyhönen kertoo.

Pesiä kaupungin katoilla

Pöyhösellä on ystävänsä kanssa n 50 pesää, joista neljä Oulunkylässä. Useimmat pesät ovat viljelypalstoilla, mutta yksi on K-kaupan katolla ja toinen Kaupunginteatterin katolla Kalliossa. Pesillä käydään noin kerran viikossa kesäaikaan. Hunajan satokausi kestää 4-5 viikkoa ja loppuu elokuussa.

-Helsingissä on mehiläistarhaajilla n. 100-150 pesää. Muutamalla harrastajalla on useita pesiä ja loput ovat yksittäisten pesien omistajia. Pesää hankkiessa pitäisi aina keskustella naapureiden kanssa. Tosin Englannissa oli laitettu pesiä 16 kerroksisen talon katolle, eikä kukaan ollut huomannutkaan asiaa. Mehiläisten kannalta 2-3 metrin korkeudella oleva pesä olisi ideaalinen, Markku Pöyhönen sanoo.

Harrastusta aloittaessa kannattaa mennä mehiläistarhauskurssille. Pesä, hunajalinko ja tarvittavat mehiläisenhoitovälineet maksavat noin 800-1000 euroa, minkä saa takaisin kesän aikana tuotetulla hunajalla. Kurssi aloitetaan tammikuussa teoriajaksolla ja kesällä siirrytään käytännön pesäkäynteihin. Jos hunajaa tulee liikaa, sitä voi viedä hunajalinkoomoon.

Pohjolan tummat

Markku Pöyhösen mehiläiset ovat italialais-krainilaisia sekoituksia. Keväällä Pöyhönen oli mukana perustamassa pohjoismaisten tummien mehiläisten yhdistystä.

-Tarkoituksena on alkaa kasvattaa tummia mehiläisiä Bodön saarella. Meillä oli siellä tänä kesänä muutama pesä kokeilussa, joka sujui hyvin. Tarkoituksena on laittaa saarelle tulevaisuudessa 50 pesää mehiläisten paritukseen, Markku Pöyhönen kertoo.

Tattaria vai kuminaa?

Hunajan makuun vaikuttaa se, mistä kasveista mehiläiset keräävät mettä. Kaupunkimehiläisten hunaja syntyy useimmiten isojen puiden, kuten lehmusten, medestä. Erikoisempia makuja saa, kun pesät sijoittaa sopivien kasvien lähettyville.

-Tänä kesänä saimme ensimmäistä kertaa kuminahunajaa. Veimme pesät pellon viereen kuminan aloittaessa kukintansa. Teemme yhteistyötä myös tattarinviljelijöiden kanssa. Tattarihunajassa on hyvin voimakas ja erikoinen maku, joka on ollut suosittua, kun olemme maistattaneet hunajaa tapahtumissa, Markku Pöyhönen sanoo.

Teksti ja kuva: Susan Wilander

Share