Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Kulttuuri, Uutiset, Videot

Aikamatkakuvat yhdistävät menneisyyden ja nykyajan

Kun syksy saapuu Käpylään

Kun syksy saapuu Käpylään. Mojo Erämetsä, 80x50 cm.

Uusien ja vanhojen valokuvien kollaaseja sisältäviä näyttelyitä on lokakuussa esillä Helsingissä jopa kaksin kappalein. Helsingin kaupunginmuseon päätös laittaa vanhat kuvat vapaasti käytettäväksi Helsinkikuvia.fi -sivustolle on osaltaan vaikuttanut trendiin.

Uusitussa Hakasalmen huvilassa aukeaa 13.10. seitsemän satavuotiaan helsinkiläisen elämäntarinoista ja muotokuvakollaaseista koostuva Vesa Tynin näyttely. Sen edelle ehtii Kampin Laiturilla 1.10. aukeava Mojo Erämetsän Aikamatkakuvia-näyttely, jossa vanhat ja uudet kaupunkinäkymät yhdistyvät saumattomasti toisiinsa.

Mojo Erämetsän Aikamatkakuvia-projektin kuvat syntyvät kuvankäsittelyohjelman avulla.

Oulunkylässä syntynyt Mojo Erämetsä alkoi pari vuotta sitten vanhaa taloa katsellessaan miettiä, kuinka rakennus oli pysynyt samana kaikki nämä vuodet, vaikka maailma sen ympärillä oli muuttunut valtavasti. Tästä syntyi idea yhdistää kuvissa vanhaa ja uutta ja tarkastella kaupungin muuttumista.

Aluksi Erämetsä etsi sopivia vanhoja kuvia Finnasta, mutta Helsingin kaupunginmuseon siirrettyä kaikki vanhat kuvansa nettiin vapaasti ladattavaksi projekti lähti todella lentoon.
Helsinkikuvia.fi on loistava palvelu, suuri kiitos kaupungille! Mojo Erämetsä sanoo.

Kuva tarvitsee tarinan

Vanhoja kuvia on otettu eniten Helsingin keskustasta, mutta Erämetsän tarkoituksena on saada tehtyä teoksia mahdollisimman laajasti eri kaupunginosista. Malmi, Ruoholahti, Haaga ja monia saaria löytyy jo teosvalikoimasta, kuten myös viimeisimpänä Käpylä.
-Vaikeinta on löytää sellainen kuva, jonka kuvakulmasta saan otettua myös uuden kuvan. Vanhassa kuvassa tulisi olla mielellään ihmisiä ja tarina, joka herättää mielenkiinnon. Lisäksi tarvitaan suurennokseen riittävä kuvan laatu, Erämetsä kertoo.

Kun uusi kuva on otettu, Erämetsä käy työhön tietokoneella. Vanha ja uusi kuva yhdistetään, uutta sävytetään vanhan suuntaan, muttei kuitenkaan täysin saman väriseksi.
-Kuvan uusi osuus saa erota hieman vanhasta, Mojo Erämetsä sanoo.

Näyttely joukkorahoituksella

Aikamatkakuvia-näyttelyä varten Erämetsä käynnisti joukkorahoituskampanjan Mesenaatissa.
-Olen aiemmin ollut mukana yhdessä kampanjassa, ja tiesin, että sen onnistuminen vaatii paljon omaa aktiivisuutta. Olen kertonut kampanjasta kaikille Facebookissa – varmaan joidenkin mielestä ärsyttävänkin paljon – ja jakanut ilmoituksia kauppoihin ja kuvissa esiintyvien talojen omille ilmoitustauluille, Erämetsä kertoo.
Ahkera työ palkittiin, koska kampanja saavutti tavoitteensa ja jopa ylitti sen.

Aikamatkat kirjaksi

Aikamatka-projekti jatkuu näyttelyn jälkeenkin, koska aiheesta on ilmestymässä kirja Tammen kustantamana 2018 toukokuussa. Puolet kirjan kuvista on jo valmiina, mutta vielä on paljon työtä ennen kuin kaikki 60 aikamatkakuvaa saadaan teoksen sivuille. Kirjan tekstiosuuksiin on suunnitteilla kuvien rakennuksiin liittyviä tarinoita.
-Olen huomannut, että kun Facebookissa julkaisee aikamatkakuvia, ihmiset alkavat usein muistella kuvan kohteeseen liittyviä vanhoja tarinoita. Näitä olisi hauska koota kirjaan, Erämetsä sanoo.

Aikamatkakuvien tekeminen kiinnostaa mainostoimistossa AD:nä työskentelevää Erämetsää niin paljon, että hän voisi tehdä aiheesta myös videoversioita tai tuoda vanhat kuvat 1940-lukua edeltäviltä ajoilta vaikkapa 1960-70 -luvuille. Muihin kaupunkeihin aikamatkat eivät kuitenkaan taida ulottua.
-Helsinki on se oma kaupunki, muualla kuvien tekeminen ei olisi sama juttu, Mojo Erämetsä toteaa.

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Mojo Erämetsä

www.aikamatkakuvia.fi

Aikamatkakuvia-näyttely Kampin Laiturilla 1.10.-21.10.

100 ja rapiat -näyttely, Vesa Tyni, Hakasalmen huvilassa, Mannerheimintie 13b
13.10.2017–25.3.2018

Share