Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Maunula, Uutiset

Kansallisteatterin aluehankkeen rakkausensi-ilta Maunulassa

Maunulan maisema: tunne nimeltä rakkaus

Tunne nimeltä rakkaus -esiintyjät. Kuva: Neena Villberg.

Maunulalaisten 13-85 –vuotiaiden asukkaiden esiintyjäjoukko tutki keväällä pidetyissä työpajoissa rakkautta ja rakkaudellista olemista. Käsikirjoitus esitykseen Tunne nimeltä rakkaus muotoutui harjoitusten myötä. Keväällä syntyneiden asioiden löytyminen valmiista käsikirjoituksesta on ollut esiintyjille helpotus.  ”Esitys ei jännitä niin paljon, kun on tuttuja asioita, joita on harjoiteltu monta kertaa. Silti tämä ei ole sellainen pureskeltu juttu”, kertovat esiintyjät Virpi Toivonen ja Janika Takkula.

Lopputuloksessa näkyvät paitsi esiintyjien muistot ja ajatukset myös kulttuurissamme olevat rakkauskäsitykset, kuvat ja myytit. Myös rakkauden kääntöpuoli, rakkaudettomuus ja yksinäisyys, nousee esiin. Tunne nimeltä rakkaus ei ole aivan perinteinen esitys, jossa esiintyjät esiintyvät lavalla ja yleisö istuu katsomossa. Ohjaaja Eveliina Heinonen puhuukin iltamista, missä esiintyjät kohtaavat yleisön tilassa liikkuen katsojien seuratessa mukana. Jokainen ilta on ainutlaatuinen yhteinen hetki katsojien ja tekijöiden välillä. ”Siellä on katsojille tulkittavaa, tulkinnanvaraa, sitä ei ole selitetty puhki”, muotoilee Virpi.

Syksyn esityskaudelta esiintyjät odottavat jännitystä, niin hyvässä kuin pahassa, mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä, itsensä likoon laittamista. Itseltä ja muilta.

Kansallisteatterin Maunulan maisema –hanke jatkuu vielä vuonna 2018. Kolmannen vuoden teemana on Maunula ja luonto. Kevään aikana kutsutaan maunulalaisia lapsia ja ikäihmisiä osallistumaan yhdessä projektiin, jossa luodaan Keskuspuistossa ja sen lähialueilla kiertävä esitys. Myös Ihme arki –projekti jatkuu vuonna 2018. Projektissa kiitoksen ansaitsevia ihmisiä kiitetään taideteoin. Asukkaista koottava Arjen ihmeellistäjät –ryhmä suunnittelee ja toteuttaa kiitostekoja. Ryhmiin voi ilmoittautua jo nyt osoitteessa www.maunulanmaisema.fi tai sähköpostitse salli.berghall@kansallisteatteri.fi

Kolme maunulalaista päiväkirjaa on edelleen luettavissa, täytettävissä ja kirjastokortilla kotiin lainattavissa Maunula-talon kirjastossa. Päiväkirjojen pohjalta on suunnitteilla myös esitys syksylle 2018.

Tunne nimeltä rakkaus -ensi-ilta to 9.11. klo 19 Maunula-talon Metsäpurosalissa
Muut esitykset: la 11.11. klo 13 & 19, ma 13.11. klo 19, to 16.11. klo 19 ja pe 17.11. klo 19

Esitykset Kansallisteatterin Willensaunassa:
ma 20.11. klo 19, ti 21.11. klo 12 & 19 ja ke 22.11. klo 12

​Maunulan esitykset maksuttomia, paikkavaraukset osoitteesta www.maunulanmaisema.fi

Willensaunan esitykset 10€ Kansallisteatterin lippumyymälästä ja lippu.fi

Teksti: Salli Berghall
Kuva: Neena Villberg

Share