Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Kirja-arvostelu: Salamasta se kaikki alkoi

Salamasta se alkoi

Salamasta se alkoi, Maija Hakanen.

HISTORIIKKI
Maija Hakanen: Salamasta se kaikki alkoi
Pakilan työväentalo 100 vuotta
Kustannusyhtiö TA-Tieto Oy, Helsinki 2017
ss.79

Väittikö joku että historiikkien aika on ohi? Historiikit ovat ikävystyttäviä ja antavat informaatiota vain pienelle joukolle asiasta kiinnostuneita? FT Maija Hakasen historiikki 100 vuotiaasta Pakilan työväentalosta kumoaa nämä väitteet heti kansilehdellään. Jo historiikin nimi Salamasta se kaikki alkoi, virittää lukijan vireän satavuotiaan jäljille ikään kuin salapoliisin viitta hartioilla. Vai mitä sanotte tästä? Ostetaan riihi. Riihi palaa. Rakennetaan tanssilava. Ostetaan huvila. Talo takavarikoidaan. Talo saadaan takaisin. Talon toimijoita urkitaan, vangitaan. Lain voimin valtio vie talon. Talosta tulee kirkko. Talon toimijat vankilassa, maa sodassa. Oma talo pitää ostaa. Aikamoista jännitysnäytelmää. Ja tuossa oli vasta ensimmäiset viisikymmentä vuotta. Seuraavat viisikymmentä vuotta kuluvat rauhallisemmissa merkeissä, mutta ilman jännitteitä ei talo ole selvinnyt viime aikoinakaan.

Pakilan työväentalon nykyinen omistaja on Pakilan demokraattinen kulttuurisäätiö. Talo on suojeltu. Se on korjausten jälkeen entistä ehompi. Toiminta työväentalolla jatkuu entistä monimuotoisempana. Ja niin kuin talon satavuotisjuhlassa puhujat totesivat, siitä on tullut asukkaiden yhteinen talo.

Arkistojen aarteista ja yksityishenkilöiden muisteista Maija Hakanen on alle sadalle sivulle koonnut Pakilan työväentalon ja sen ympärille sadan vuoden aikana rakentuneiden yhteisöjen jännitteisen ja jännittävän elämän vaiheet. Se ei ole vain kertomus yhdestä työväentalosta monien maassamme rakennettujen joukossa. Se on myös merkittävä kertomus itsenäisestä Suomesta, työstä ja taistelusta, maan rakentajista. Juhlavuonna tällaisia kertomuksia tarvitaan lisää niiden kertomusten rinnalle, jotka nostavat maan historiasta esille merkkihenkilöt ja vallanpitäjät. Yksilöllisyyttä korostavana aikana kertomus yhteisöllisyydestä, sen voimasta hyvinvoinnin ja sivistyksen luojana on enemmän kuin tervetullut.  Odotan mielenkiinnolla lisää tietoa vaikkapa historiikkien merkeissä tämän maan rakentajista, yhteisöistä ja yksilöistä, joiden ansaitsema arvostus jää usein juhlahumussa huomaamatta. Sillä – Salamasta se kaikki voi alkaa…

Teksti: Outi Mononen

Share