Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Maunula, Puheenvuoroja, Uutiset

Maunulan keskusta = kohtaamisia ja vaihdantaa

Maunulatalo

Maunulan uudella kirjastolla on nelinkertainen määrä asiakaskäyntejä verrattuna entiseen Suursuonlaidan kirjastoon. Kuva: Hannu Kurki.

Vastine Ilkka Taipaleen kolumniin

Ilkka Taipale kommentoi kolumnissaan ”Oulunkylän keskustassa?” Maunulan keskustan tilannetta: ”… lähiöistä puuttuvat elävät ja toimivat keskustat. Viimeksi Maunulasta tuhottiin uuden keskustan luomisen tilaisuus, kun vanha kauppakeskus purettiin.”

Maunulassa keskustan kehittämisessä on onnistuttu ehkä parhaiten Suomessa. Hyvin toimiva paikallinen keskusta edistää kohtaamisia ja vaihdantaa.

Muutos käynnistyi Maunula-Seuran ja Maunulan Asukasyhdistyksen 8.5.2000 kaupunginhallitukselle lähettämästä kirjeestä. Kaavoitus käynnistyi vuoden 2001 alusta, kaava hyväksyttiin valtuustossa 2007.  Pakilantien länsipuolella oleva liikerakennus valmistui keväällä 2014 ja Maunula-talo joulukuussa 2016.

Keskustasta löytyy supermarket (2200 m2), pienliiketilaa (800 m2) sekä kirjaston, työväenopiston ja nuorisotoimen yhteinen Maunula-talo (2500 m2). Ostoskeskuksen paikalle rakennettavat kerrostalot valmistuvat keväällä 2018.

Kehittämisessä hyödynnettiin aluefoorumeita, Maunulan Sanomia, Maunulan kotisivuja sekä asukkaiden ylläpitämää suunnitteluportaalia asukkaiden, yritysten ja viranomaisten välisessä vuorovaikutuksessa. Aija Staffans teki Maunulan keskustan suunnittelusta väitöskirjan Vaikuttavat asukkaat – Vuorovaikutus ja paikallinen tieto kaupunkisuunnittelun haasteina.

Tervetuloa vaihtamaan ajatuksia keskustojen kehittämisestä Maunulan 126. aluefoorumille ma 30.10. klo 18 asukastalo Saunabaariin.

Paavo Kaipainen, arkkitehti
Hannu Kurki, Maunulan aluefoorumi

Share