Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Maunula, Uutiset

Älyllisen dekkarin paluu

Leena Valmu

Maunulalaisen Leena Valmun missiona on innostaa nuoret lukemaan. Se onnistuu koukuttavilla kirjoilla, jotka puhuttelevat lukijaa. Valmun viimeisin kirja Poika on yläastemaailmaan sijoittuva älyllinen dekkari.

Leena Valmulta kysytään usein miksi hän kirjoittaa nuorille, eikä aikuisille. Suomessa nuortenkirjallisuutta arvostetaan vielä vähemmän kuin aikuisten kirjallisuutta, mikä näkyy niin kritiikeissä, kirjallisuuspalkintojen saajissa kuin julkaistujen kirjojen tasossakin. Tässä suhteessa Suomi tulee muuhun maailmaan verrattuna jälkijunassa. Erityisesti englanninkielisessä maailmassa YA eli nuorten aikuisten kirjallisuus on suosiollaan pelastanut kustantamoja kirjamyynnin taantumasta.

Dekkarigenreä on aikuisille suunnatuissa kirjoissa viime vuosina värittänyt yhä raaemmaksi käyvä väkivallan kuvaus, psykopaattirikolliset ja henkilökohtaisten ongelmien raastamat päähenkilöt. Nyt alkaa tuntua siltä, että tämä tie on kuljettu loppuun. Niin ainakin toivoo Leena Valmu.

-Haluaisin kääntää dekkarigenreä omalta osaltani älyllisempään, christiemäiseen, suuntaan, Valmu sanoo. Turun kirjamessuilla samaa henkeä oli noussut esille myös kustannuspiireissä. Nuortenkirjoihin lukeutuvassa Poika-kirjassa perinteisen arvoitusdekkarin tyyli tuo tapahtumat lähemmäs tavallisen nuoren reaalimaailmaa.

Viides kirja keväällä

Poika – murha seitsemännellä luokalla saa jatkoa ensi vuonna kuten myös Valmun varhaisnuorille suunnattu kuvitettu ihmiskehon toimintaan liittyvä sarja, jossa on aiemmin ilmestynyt kaksi osaa: Filius ja Elinkaikkeuden arvoitus sekä Probus ja suuri suoliston taistelu. Filius on elämäntehtäväänsä etsivä verisolu. Probus taas päätyy taisteluun paksusuolessa Tuntemattoman sotilaan hengessä. Sarjan kolmannessa osassa käsitellään lapsettomuutta ja siitä on tulossa rakkaustarina. Sarjan kuvittajana toimii Leena Valmun puoliso, graafikko Lasse Rantanen.

Sekä dekkarissa että ihmiskehon toimintaan liittyvässä sarjassa näkyy Leena Valmun tausta tutkijana. Hän on biolääketieteen dosentti Helsingin yliopistossa.

-Koen tehtäväkseni tieteen kansanomaistamisen, Valmu sanoo.

Leena Valmun toiveammatti oli lapsena ja nuorena politiikan toimittaja. Tampereen toimittajakoulun sijaan hän päätyi kuitenkin opiskelemaan biotieteitä Helsingin yliopistoon. Kirjoittaminen jäi, kunnes oma sairastuminen 2000-luvun puolella nosti haaveen taas esille. Valmun ensimmäinen teos Veera tiellä syntyi pitkän sairasloman aikana ja se kuvaa äitinsä kuolemaa työstävän tytön selviytymistä. Tutun kirjailijan kannustuksen rohkaisemana Leena Valmu lähetti käsikirjoituksen WSOY:lle ja hänen yllätyksekseen kirja julkaistiin.

Kirjoittajaura on nyt toteutunut, eikä Leena Valmu ole unohtanut yhteiskunnallista vaikuttamistakaan.

-Monet nuoret kamppailevat nykyään mielenterveyden ongelmien kanssa. Sosiaalinen media luo epätodellisen kuvan täydellisestä elämästä ja asettaa nuorille kestämättömiä paineita. Nuortenkirjoilla on mahdollisuus tarjota lukijoilleen kuva maailmasta, joka ei ole kiiltokuvaelämää, Valmu toteaa.

Kyläyhteisön tunnelmaa

Leena Valmulle Maunula edustaa paikkaa, jossa hän on elänyt elämänsä onnellisimpia aikoja omien lasten kasvaessa kohti aikuisuutta.

-Alueeltamme on löytynyt kiva kyläyhteisömäinen tunne ja olemme tutustuneet naapureihin. Kokoonnuimme pitkään säännöllisesti Pirjon krouvissa nimellä Suur-Pirkkolan kulttuuriseura. Krouvin kadottua tänne tarvittaisiin uusi, vaikkapa brittipubin tyyppinen paikka, jonne voisi mennä ystävien kanssa juttelemaan kulttuurista, Valmu toteaa.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Leena Valmu

Share