Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Singles of Helsinki

Singles of Helsinki, Puhelin, Ilkka Kärkkäinen

Singles of Helsinki, Puhelin. Kuva: Ilkka Kärkkäinen.

Ilkka Kärkkäisen valokuvanäyttely käsittelee yksinäisyyttä suurkaupungissa. Joka toisessa asunnossa Helsingissä asuu vain yksi henkilö. Yksineläviä eli sinkkuja on kaupungissamme jo yli 150 000.

Kärkkäiselle valokuvaus on tärkeä harrastus mainostoimiston suunnittelijan työn vastapainoksi.

–Saan tehdä taidetta ihan puhtaasti omilla ehdoillani.  Kuvaan pääasiassa iphonella ja joskus harvoin pokkarilla. Töitäni on esillä instagramissa @ilkkago profiilissa, Ilkka Kärkkäinen kertoo.

Singles of Helsinki -näyttely syntyi oikeastaan työtehtävän kautta. Helsingin Seurakuntayhtymä oli ollut Kärkkäisen asiakkaana jo useita vuosia. Muutama vuosi sitten uusille seurakuntalaisille jaettava ”Tervetuloa seurakuntaan” -esite päätettiin uudistaa.

-Erja Piipponen Seurakuntayhtymästä oli nähnyt kuviani ja kysyi, voitaisiinko niitä käyttää esitteessä –se sopi minulle mainiosti. Osa kuvistani kuvasi yksinäisyyttä ja tuntui, että juuri ne kuvat puhuttelivat monia. Esite valokuvineen sai oikein hyvän vastaanoton ja siitä lähti itämään ajatus näyttelyn järjestämisestä, Ilkka Kärkkäinen sanoo.

Oulunkylän kirkkoherra Ulla Kosonen oli myöhemmin Kärkkäiseen yhteydessä ja pyysi kuvia näyttelyyn Oulunkylän kirkon Galleria Aulaan.

-Tästä syntyi siis ensimmäinen yksityisnäyttelyni valokuvaajana, eli minulle tämä on ollut kiinnostava ja merkittävä prosessi, joka varmaankin tulee jatkumaan. Kuvia on jo ehditty pyytää muuallekin esille, Kärkkäinen kertoo.

Sinkkuuden olemus

Arkipuheessa sinkkuuteen liitetään usein tietynlainen käyttäytyminen ja nuorekas elämäntyyli. Suurin osa yksinelävistä on kuitenkin iäkkäitä ihmisiä, ja yksinäisyyttä koetaan kaikissa sosiaaliluokissa ja elämänvaiheissa. Singles of Helsinki -valokuvanäyttely ravisteleekin sinkkuuden käsitettä.

-Yksinäisyys on varmaan tuttu tila kaikille suomalaisille jossain vaiheessa elämää –niin myös minulle.

Yhä useammin yksinäisyys on myös oma valinta eli se voi olla myös positiivinen tila, Ilkka Kärkkäinen sanoo.

Ilkka Kärkkäisen valokuvat ovat kauniita tuokiokuvia elämästä. Helsinki kaupunkina tulee niissä vahvasti esille, eikä yksinäisyys tunnu ahdistavalta. Kuvissa on kaupunkinostalgiaa, johon helsinkiläisen on helppo samaistua. Kaikki Kärkkäisen kuvat on julkaistu instagramissa sen yhteisöllisen funktion vuoksi. Näyttely kannattaa silti ehdottomasti käydä katsomassa myös Oulunkylän kirkolla, Teinintie 10, jossa se on nähtävillä 1.1.2018 asti.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Ilkka Kärkkäinen

Share