Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Politiikka, Puheenvuoroja, Uutiset

Blogi Ilkka Taipale: Suomi 100 – köyhästä maasta hyvinvointia kohti

Ilkka Taipale, Pertti Nisonen

Ilkka Taipale. Kuva: Pertti Nisonen.

Sata vuotta sitten köyhä Suomi oli maailman periferiaa muutaman miljoonan ihmisen väestöineen. Kun maalla ei ole malmien tai timanttien kaltaisia rikkauksia, täytyy lähteä siitä, mitä ympärillä on, siis ihmisistä ja metsästä. Ei ole varaa jättää ketään ulkopuolelle. Suomea ryhdyttiin rakentamaan solidaarisuudella ja sosiaalisilla innovaatioilla. Muu maailma on nyt meistä kiinnostunut: miten me teimme sen?

Kirjassani 100 suomalaista sosiaalista innovaatiota kuvaan Suomea sadan eri kirjoittajan avulla. Kyse on pienen kansan kehityskulusta kohti kukoistavaa tietoyhteiskuntaa. Kirjan viestin voi oikeastaan tiivistää kuuteen ”salaisuuteen”:

Miesten ja naisten tasa-arvo on kantava voima. Naisten panos tarvitaan yhteiskunnassa, ja miesten panos kotona lasten kanssa. Näin saadaan rikas ja monipuolinen kokonaisuus. Suomessa naiset saivat ensimmäisenä maailmassa oikeuden poliittiseen toimintaa,. Miesten tasa-arvosta on näyttöä: uudenlainen isyys, jossa miehet ovat onnellisia hoitaessaan vastasyntyneitään ja pikkulapsiaan.

Kansalaisyhteiskunta on Suomessa voimakas, onhan meillä nykyisinkin yli satatuhatta erilaista järjestöä ja niiden tukena ainutlaatuinen rahoitusjärjestelmä.

Koulutus varmaan tunnetaan parhaiten maailmalla. Koulutusta arvostetaan, opettajan ammatti on haluttu. Koulutus on maksutonta yliopistoihin asti, ja mehän maksamme opintotukeakin opiskelijoillemme!

Kunnallinen itsehallinto tuo yhteisesti päätettäviä asioita, kuten esimerkiksi asuminen, kaavoitus ja terveyden edistäminen lähelle kansalaisia. Kunnilla on verotusoikeus, joka antaa pohjan toimille.

Konsensus on suomalainen toimintaperiaate. Hallitukset ovat aina monipuoluehallituksia, työmarkkinajärjestöt ja hallitus neuvottelevat sosiaalisista uudistuksista- tai yhtähyvin leikkauksista, jos niitä tarvitaan. Vastapuoli on aina läsnä arkielämässä.

Mutta tärkein piirre on kuitenkin luottamus. Me voimme luottaa naapuriimme yhtä hyvin kuin hallintoomme. Poliisi on luotettava, oikeuslaitos toimii moitteettomasti. Korruption vähäisyys helpottaa toimintojen läpinäkyvyyttä. Kun sosiaalinen pääoma on runsasta, myös liike-elämän edellytykset ovat kunnossa: voit luottaa alihankkijoihin ja sovittu sana pitää. Arkielämään tämä luo paljon vaivattomuutta ja mukavuutta.

Ja ajankohtaisin suomalainen innovaatio on tietenkin joulupukki! Olen onnekas, koska paikalliset lapset ovat tervehtineet minua joulupukkina niin Brasiliassa kuin Filippiineillä. Joulupukin lahjasäkistä ammennetaan tänä vuonna erityisen paljon yhteisyyttä, vapaaehtoistyötä ja auttamisesta nousevaa hyvää mieltä!

Ilkka Taipale

Share