Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Suomi 100 -taidetta Montsassa

Suomi 100 taidetta Montessorileikkikoulussa

Vilja Paasila ja Sylvi Mantere onkimassa. Kuva: Susan Wilander.

Pakilan Montessorileikkikoulussa vietettiin ennen joulua itsenäisyyspäivää juhlien taidenäyttelyn avajaisia. Lasten syksyn aikana tekemistä teoksista koottiin sadunomainen kokonaisuus, jossa tulivat esille kaikille tutut suomalaisuuteen liittyvät teemat.

Leikkikoulurakennuksen autotalliin rakennettu näyttelytila on valaistu lasten vanhemmilta lainatuilla värivaloilla ja taustalla soi musiikki. Ensimmäisenä vastassa ovat aidoissa kuusissa riippumatoissaan torkkuvat pehmonallet. Niiden takana pilkottavat kanavaompeluilla koristellut tonttulakit. Lapset ovat itse suunnitelleet ja ommelleet sekä nallet että lakit.

Havumetsän laitamilla näkyy kärpässienten kerääntymä ja rivi kynttilöitä riippumassa sydänlangoistaan. Eskarit olivat käyneet koko päivän retkellä valamassa kynttilöitä.

Suomi 100 taidetta Montessorileikkikoulu

Kynttilänvalajat Linnea Naskali ja Niilo Garam puuhissaan. Kuva: Jenni Sorakivi.

Leikkikoulun pihalla tehtiin myös veistoksia.

-Valoimme betonista sieniä käyttäen astioita ja saunakuuppaa muottina. Varret saatiin wc-paperirullia betonilla täyttäen, montessoriohjaaja ja lastentarhanopettaja Jenni Sorakivi kertoo.

Teoksia tehtiin myös taideopettaja Pii Anttilan ohjauksella. Keräilymukien sarja sai innoituksensa muumimukeista. Mukien sisäpuolelle on kirjoitettu tekijän keräilyn kohde: pääkallot, sydämet, sateenkaaret tai:

-Minä kerään karkkipalloja, Vilja Paasila (4 v.) kertoo.

Näyttelyn toisessa huoneessa on kalaverkko täynnä kirjavaa saalista. Kalat on koristeltu silkkipaperilla värjäten. Merenelävien rinnalla kimaltelee Sibelius-monumentti, jonka leikkikoulun 4-vuotiaat rakensivat alkuperäisellä esikuvalla vierailtuaan. Suomen maantieteellisiä ulottuvuuksia katsotaan ihan uusista kulmista pienois-Suomissa, joita on tehty suomenmuotoisen piparimuotin avulla. Kun Suomi-neito käännetään ylösalaisin, miltä se näyttää?

Mukana on myös tunnustelupusseja, joista löytyy tuttuja asioita.

-Tämä on vähän niin kuin kova ja vähän niin kuin pehmeä, Vilja miettii tunnustellessaan yhden pussin sisältöä.

-Minä tiedän mikä tämä on, siinä on reikä keskellä! Sylvi Mantere (6 v.) toteaa samaa pussia kokeiltuaan. Toimittajan arvaus on kädet pussiin työnnettyään reikäleipä. Toisista pusseista löytyy ainakin suklaalevy, jossa on vielä kaikki palat tallella, sekä pienen miettimisen jälkeen muumi – ensimmäisenä käsiin osuneet jalat vaikeuttivat hieman tunnistamista.

Aisteja pääsee terävöittämään myös haistelemalla Miltä Suomi tuoksuu -purkkeja.

-Se ei tuoksu, vaan haisee! sanoo Vilja muutamaa väkevämmän hajuista purkkia haisteltuaan.

Näyttelyn avajaisten yhteydessä vietettiin myös itsenäisyyspäivän juhlaa, jossa Sylvi Mantere esiintyi presidentin puolisona. Linnan juhlien tapaan buffetista sai hakea syötävää ja bändi soitti tanssijoille. Välillä käytiin tutustumassa taidenäyttelyyn. Näyttely saavuttikin paljon suosiota ja siellä viihdyttiin pitkään.

Teksti: Susan Wilander

Pakilan Montessorileikkikoulu on yksi Helsingin Montessoriyhdistyksen viidestä leikkikoulusta. Siellä järjestetään montessoripedagogiikan mukaista kokopäiväistä varhaiskasvatusta 3-6 -vuotiaille lapsille.

Helsingin Montessoriyhdistys ry

Share