Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Seurahuoneen yllättävä historia

Seurahuoneen historia

Kirkkokatu 11. Kuvaaja: A. E. Rosenbröijer 1890, HKM (Hgin kaupunginmuseo).

Oulunkylän Seurahuoneen rakennushistoria on selvitetty. Uusien lähteiden myötä talon historia on erilainen kuin on aiemmin luultu.

Ostettuaan 1881 huvilapalstan Oulunkylästä värjärimestari Ölander rakensi nykyisen Larin Kyöstin tie 11:n kohdalle kolmekerroksisen tornihuvilan. Ölander ei perustanut kylpylaitosta, vaan alkoi vuokrata huoneita kesäasukkaille.

Vuonna 1884 huvilan osti varakas apteekkarin leski, Johanna Charlotta Maexmontan, joka oli perinyt mieheltään viinatehtaan ja viinimyymälän. Hän jatkoi huvilahuoneistojen kesävuokrausta. J. C. Maexmontan avioitui vuonna 1889 Turusta muuttaneen makkaratehtailijan, lihakauppias Louis Kniefin kanssa. Pariskunta alkoi rakennuttaa yksityishuvilaa Juhannusmäen länsilaitaan. Tulipalo tuhosi puolivalmiin huvilan elokuussa 1889, eikä palon syytä saatu selvitettyä.

Elokuussa 1890 rva Knief osti huutokaupasta Kirkkokatu 11:n purettavan empirepuutalon. L-kirjaimen muotoinen, yksikerroksinen talo oli rakennettu 1839 ja siinä oli 14 huonetta. Se kuljetettiin osina Oulunkylään uudelleen pystytettäväksi. Kun vertaa Kirkkokadun ja Seurahuoneen rakennuspiirustuksia toisiinsa, on molemmissa taloissa samanlainen perusrunko ja ikkunajako. Jopa etelä- ja länsiseinien keskenään erimalliset ikkunat oli säilytetty. Koristepilasterit julkisivun keski-ikkunoiden väleissäkin ovat samat. Huonejako on lähes identtinen molemmissa piirustuksissa. Hirsiväliseinät, uuninperustukset ja hormit ovat samoissa paikoissa. Torni, parvekkeet ja harjakatto sekä korkea kivijalkakerros lisättiin huvilaa pystytettäessä. Kivijalkakerrokseen käytettiin myös palaneen huvilan perustuskiviä.

Oulunkylän Seurahuoneen talo valmistui syksyllä 1891 samanlaisena kuin nykyäänkin. Talo ei myöskään enää palanut. Lördagskvällen-lehti kehui rouva Kniefin aluetta Juhannusmäen kupeessa; kahta tyylikästä, linnamaista huvilaa näkötorneineen ja parvekkeineen, puutarhan kiviportaita ja huvimajoja. J. C. Maexmontan-Knief oli kaavaillut avaavansa Oulunkylään keuhkotautiparantolan, mutta ryhtyikin keväällä 1892 johtamaan Helsingin Seurahuoneen hotellia ja ravintolaa.

Kesällä 1896 hän emännöi myös Hangossa kylpylävieraille tarkoitettua Bellevue-pensionaattia. Se johti Oulunkylän kylpylaitoksen perustamiseen. Uusi kylpylärakennus valmistui 1897 nykyisen Larin Kyöstin tie 14:n kohdalle, jossa oli runsasvetinen ja kylmä kaivo. Rouvan kaksi huvilaa sisustettiin pensionaateiksi ja toisen huvilan ruokasaliin tuli ravintola.

Oulunkylän Vesiparannuslaitos ja Pensionaatti avattiin kesällä 1897.  Sen ravintolassa mainostettiin olevan sekä ranskalainen, että venäläinen keittiö ja asiakkaiden matkatavarat haettiin asemalta. Kylpylän suosio aiheutti ajoittain pulaa majoitushuoneista. Kylpylävieraille valmistui Juhannusmäen itärinteelle vuonna 1900 kolmaskin huvila, Villa Johanneberg.

Teksti: Outi Koste

 

Share