Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Missä on Pakilan keskus?

1960-luvulle saakka Pakilan kaupallinen keskus oli nykyisen Lepolantien ja Jakotien risteyksessä. Siellä oli ennen ensimmäistä maailmansotaa Elannon sekatavaramyymälä, Helmi Färstin kahvila, sähköliike, kalakauppa, suutari, halkokauppa ja yleinen sauna. Myöhemmin alueelle tulivat mm. elokuvateatteri Bio Tarja, KOP:n ja SYP:n konttorit sekä Alkon myymälä.

Nykyään kauppoja, apteekin, kahvilan ja muutaman ravintolan löytää Pakilantien varrelta. Hyvä niin mutta valitettavasti varsinaista keskustaa Pakilalla ei enää ole. Muistetaan käyttää oman alueen palveluja. Se on ainoa tapa varmistaa, että ne pysyvät alueellamme ja niitä syntyisi jopa lisää.

Kaupunki haluaa edelleen kehittää Pakilantietä kaupan, palvelujen ja hiukan tiiviimmän asumisen katuna. Voimassa olevat suunnitteluperiaatteet mahdollistavat Pakilantien varrelle pienkerrostalojen rakentamisen. Katutasoon tulee rakentaa liiketilaa ja vain yläkerroksiin asuntoja. Voisiko Pakilasta tulla taas alue, jolta entisaikojen tapaan löytyy kaikki tarvittava? Olisi myös hienoa, jos omalta alueelta löytyisi esteetön kerrostaloasunto siinä vaiheessa, kun ei enää jaksa ylläpitää isoa omakotitaloa.

Yksi uudisrakennus on suunnitteilla Pakilantien ja Kyläkunnantien kulmaan. Kyläkunnantien ja Kehä I:n väliin sijoittuvalle nyt joutomaana olevalle tontille on tulossa päivittäistavarakauppa, kuntosali ja toimistotilaa. Toinen kauppa yhdessä Pakilan S-marketin kanssa tuo niin paljon liikennettä, että Kyläkunnantien ja Pakilantien risteykseen rakennetaan liikennevalot.

Pakilantien varressa heti Kehä I:n pohjoispuolellakin alkaa pian tapahtua. Ensimmäisenä rakennetaan uudet tilat pitkään sisäilmaongelmista kärsineelle Pakilan yläasteelle. Lisäksi alueella täytyy peruskorjata ja laajentaa ala-asteen koulua, siirtää päiväkoti Pakila pois Kehä I:n vierestä ja rakentaa päiväkoti Havukalle uudet tilat.

Neljän koulu- ja päiväkotirakennuksen urakka on tarkoitus toteuttaa uudella tavalla. Kaupunki ei ensin suunnitteluta rakennuksia ja sitten valitse kilpailuttamalla rakentajaa. Tällä kertaa kaupunki määrittelee tarpeen ja reunaehdot. Sen jälkeen kaupunki valitsee toteuttajaksi allianssin, joka etsii parhaan mahdollisen ratkaisun.

Allianssin ensisijaisena tavoitteena on suunnitella ja rakentaa mahdollisimman toimivat uuden opetussuunnitelman mukaiset tilat ja oppimisympäristöt alueemme lapsille ja nuorille. Tavoitteen saavuttamiseksi tulevien uudisrakennusten paikkojakaan ei määrätä etukäteen vaan koko Pakilanpuiston alueen asemakaavan muutos viimeistellään vasta allianssin suunnitelmien mukaan.

Pakila on maineikkaiden liikuntaseurojen kotipaikka. Yhdeksi allianssin tavoitteeksi tuleekin asettaa koulujen liikuntatilojen suunnittelu niin, että ne palvelevat mahdollisimman hyvin liikuntaseurojen tarpeita iltaisin. Lisäksi tulisi varautua mahdollisuuteen, että Kehä I katetaan joskus tulevaisuudessa alueen edelleen tiivistyessä.

Kannen alle jäisivät liikenteen melut ja pölyt. Kannen päällä olisi Pakilan tori – ja se kaivattu Pakilan keskus.

Tapio Klemetti

Pakila-Seuran pj

050-624 86

 

 

Share