Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Klassista musiikkia Seurahuoneella

Helsingin Työväenorkesteri

Helsingin Työväen Orkesteri
90-vuotisjuhlakonsertissaan Temppeliaukion kirkossa 18.11.2017.
Orkesteria johtaa Luis Ramirez ja solistina on sopraano Laura Pyrrö.
Kuva: Eila Sammallahti

Jos olet käynyt keskiviikkoiltoina Seurahuoneella, olet saattanut kuulla mahtavaa orkesterimusiikkia. Sävelet ovat siellä harjoittelevan Helsingin Työväenorkesterin käsialaa. Viime vuonna orkesteri vietti 90-vuotisjuhliaan konsertoimalla Temppeliaukion kirkossa.

Risto Artell on soittanut orkesterissa jo 25 vuotta. Artell aloitti soittoharrastuksen nuorena, mutta monet muut orkesterin jäsenet ovat soittaneet lapsesta saakka. Orkesterissa on mukana myös eläkkeelle jääneitä ammattimuusikoita.
-Orkesteri on avoin kaikille halukkaille soittajille. Ainoa vaatimus on riittävä soittotaito orkesterin ohjelmistosta selviytymiseen. Orkesteriin kaivataan erityisesti fagotin soittajaa ja myös viulun ja sellon soittajia voisi olla useampia, kuten puhallinsoitinten soittajiakin, Risto Artell sanoo.

Juhani Jääskeläinen on ollut Työväenorkesterissa mukana 17 vuotta. Viulun soittamisen hän aloitti 7-vuotiaana ja viime vuonna hän vietti 70-vuotistaiteilijajuhlaansa. Jääskeläinen soittaa nykyään kolmessa eri harrastajaorkesterissa. Monen soittajan tie kulkee lapsuuden musiikkiopintojen kautta ylioppilasorkesteriin ja sen jälkeen harrastajaorkesteriin. Helsingin Työväenorkesterin ohella niitä on pääkaupunkiseudulla esim. Helsingin NMKY:n orkesteri, Lauttasaaren orkesteri ja Kalliolan viihdeorkesteri. Orkesterien ohjelmisto vaihtelee klassisesta viihteellisempään.

Orkesterissa viihdytään

-Helsingin Työväenorkesterissa on 15-20 soittajan ydinporukka, joka on ollut mukana jo pari vuosikymmentä. Tarvittaessa orkesteriin pyydetään mukaan muita soittajia, esimerkiksi juhlakonsertissa oli 40 muusikkoa. Orkesterin kapellimestarina toimii tällä hetkellä Luis Ramirez, joka on opiskellut musiikkia ja oikeustiedettä Venäjällä. Hänen mukanaan orkesteriin on tullut soittajia monesta eri maasta ja joukko onkin nykyään hyvin kansainvälinen. Soittajia on ollut niin Venäjältä, Ukrainasta, Hollannista, Saksasta, Etelä-Afrikasta kuin Etelä-Koreastakin. Orkesterissa käytetään ainakin kolmea kieltä: suomea, venäjää ja englantia, Artell kertoo.

Vuosittain järjestetään perinteisesti kaksi sinfoniakonserttia sekä Vapunpäivän konsertti Helsingin Työväentalolla. Lisäksi orkesteri on soittanut jo seitsemän kertaa Munkkiniemen yhteiskoulun vanhojen tansseissa sekä keväisin Espanjan Fuengirolassa.

-Fuengirolaan lähtevien soittajien määrä kasvaa vuosi vuodelta, eikä kukaan ole vielä jäänyt pois seuraavalta matkalta, jos on kerran ollut mukana. Soitamme siellä kaksi konserttia pääasiassa paikallisille suomalaisille, Juhani Jääskeläinen sanoo.

Mikä saa soittamaan?

Risto Artell lainaa orkesterin kapellimestaria, Luis Ramirezia, kysyessäni mitä eroa on harrastaja- ja ammattilaisorkestereilla: ”Ammattilaiset soittavat, koska saavat siitä rahaa, harrastajat koska rakastavat musiikkia”.

-Sitä kuvaa jo sana amatöörikin, joka tarkoittaa rakastajaa, Juhani Jääskeläinen komppaa ja jatkaa: Harrastajaorkesterissa pitää olla hauskaa ja soittajalla pitää olla halu soittaa.

Helsingin Työväenorkesterissa soittajat viihtyvät.
-Meidän orkesterissamme on erittäin hyvä henki. Ulkomaiset soittajat ovat monesti sanoneet, että orkesterin hyvän yhteishengen huomaa heti, vaikkei kieltä puhuisikaan, Risto Artell sanoo.

Osa soittamisen nautinnosta tulee hyvin valitusta musiikista. Työväenorkesterin konserteissa on yleensä aina alkusoitto, solistikappale ja sinfonia. Soittajat pääsevät harjoittamaan monipuolisesti taitojaan.

-Orkesterilla on jokaisessa konsertissa uusi ohjelma. Esimerkiksi 90-vuotisjuhlakonsertissa soitimme suomalaista musiikkia, lähinnä Sibeliusta, Artjärven konsertissa taas Mozartia, Risto Artell kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Eila Sammallahti

Helsingin Työväen Orkesteri

Vuosi 1917 oli HTO:n 90-vuotisjuhlavuosi. Orkesteri on yksi vanhimmista klassista musiikkia soittavista amatööriorkestereista Suomessa. Orkesterin perusti Helsingin Konservatorion (nyk. Sibelius Akatemia)
viulunsoiton opettaja Eino Raitio v.1927. Ideana oli ”klassista musiikkia työväestölle sen piiristä olevien soittajien esittämänä”. Nykyisin HTO on täysin epäpoliittinen ja soittajia on kaikista yhteiskuntakerroksista. Orkesteri on viime vuosina kansainvälistynyt, soittajia on ollut mm. Venäjältä, Ukrainasta, Espanjasta, Saksasta, Hollannista ja Skotlannista.

Perinteisesti HTO on antanut kaksi sinfoniakonserttia vuodessa. Historiansa aikana HTO on esittänyt yli 20 eri sinfoniaa. Keväällä on aina pidetty Vappukonsertti. Vuodesta 2012 lähtien on syksyllä ollut konsertti Artjärven kirkossa.  Orkesteri on tehnyt konserttimatkan Espanjan Fuengirolaan vuodesta 2013 alkaen. Useana vuotena on soitettu Wanhat Tanssit Munkkiniemen yhteiskoululla ja Saksalaisella koululla. Lisäksi on esiinnytty yhdistysten ja seurakuntien hyväntekeväisyystilaisuuksissa.

Share