Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset, Veräjämäki

Talviuintia ja jääkiipeilyä Oulunkylässä

Pikkukosken uijat

Talvilajien harrastajia maaliskuisena sunnuntaina Pikkukoskella. Kuva: Kaarina Kukka Korkeaoja

Vantaanjoen Pikkukoskella on tänä talvena ollut mainio tilaisuus harrastaa talvilajeja. Pikkukosken uimaranta Veräjämäessä on yksi Helsingin 14 talviuintipaikasta. Pirunkallio on ainoa jääkiipeilypaikka Helsingissä.

Helsingin kaupunki järjestää talviuintia yhteistyössä uintiseurojen kanssa. Uintiseura Kuhat ry on pitkään vastannut talviuinnista Pikkukoskella.

Talviuintikausi alkaa lokakuun alussa ja päättyy huhtikuun lopussa. Jos lajin harrastaminen Oulunkylässä kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä Kuhat ry:hyn. Nykyinen talviuintimaksu on 160 euroa. Seuran talviuintivastaavan Markus Seesten mukaan tänä talvena uimareita on noin 120.

Käytössä viihtyisät saunatilat

Pikkukoskella on Kuhat ry:n Helsingin kaupungilta vuokraama saunarakennus, jossa on saunan lisäksi suihku- ja pukeutumistilat erikseen naisille ja miehille. Talvella sitä saavat käyttää vain Kuhat ry:n kausimaksun suorittaneet uimarit, jotka saavat oman avaimen rakennukseen.

Pukeutumistilat ovat jäsenien käytössä joka päivä, sauna lämmitetään kolmena päivänä viikossa. Tunnelmallisen, vuonna 2005 valmistuneen saunan sisäseinät on rakennettu vanhoista hirsistä. Sekasaunaan mahtuu kerralla 10 – 15 henkeä.

Jääkiipeilyä Pirunkalliolla

Pikkukoskella on talvisin mahdollisuus harrastaa jääkiipeilyä. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan lähiliikuntayksikön päällikön Petri Angelvuon mukaan kaupunki on tehnyt Oy Adventure Partnersin kanssa sopimuksen jääkiipeilyn järjestämisestä.

-Aloitimme jääkiipeilykoulutuksen Pirunkalliolla vuonna 2010, toteaa Adventure Partnersin Teija Laukka. Jääkiipeilykausi käynnistyy säiden salliessa, aikaisintaan joulukuussa.

Adventure Partners tarjoaa aloittelijoille kahden tunnin mittaisia, 65 € maksavia jääkiipeilykokeiluja, joissa osallistujat saavat järjestäjältä käyttöönsä tarvittavat varusteet. Lisäksi tarjolla on aiemmin seinä- tai kalliokiipeilyä harrastaneille päivän mittaisia jääkiipeilyn peruskursseja ja muuta valmennusta turvalliseen vuorilla liikkumiseen. Kuluvana talvena Pirunkalliolla järjestettyyn koulutukseen on osallistunut noin 200 henkilöä.

Talviuinti luo yhteisöllisyyttä

Veräjämäessä asuva Jan Törnqvist on harrastanut Pikkukoskella talviuintia yli 10 vuotta.

– Näin jossain lehdessä ilmoituksen talviuinnin alkamisesta, päätin kokeilla ja jäin koukkuun, kertoo Jan Törnqvist. Talviuinti saunomisineen on tavattoman virkistävää. Talviuinti on myös hyvä small talk -aihe.

– Useimmiten uimareita on paikalla 5 – 6, joskus jopa 10 – 12. Kun vuodesta toiseen käy saunomassa ja uimassa suunnilleen samaan aikaan, oppii tuntemaan kantajengin – ei kuitenkaan nimeltä. Olemme eräänlainen ”Pikkukosken anonyymit talviuimarit”, toteaa Jan Törnqvist.

Tänä talvena Pikkukoskelle saatiin avanto vasta helmikuussa.
– Pysyvä jää tuli aikaisemmin usein jo joulukuussa. Kun Vantaanjoki on valkoisen hangen peittämä, on kunnon pakkanen ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, tuntee harrastavansa avantouintia eikä vain talviuintia, Jan Törnqvist toteaa.

Ilmoittautuminen talviuintikaudelle 2018 – 2019

Markus Seeste kehoittaa ilmoittautumaan talviuintikaudelle 2018 – 2019 syyskuussa. Naisia on Pikkukosken talviuimareissa yleensä ollut enemmän kuin miehiä, joille on tänäkin talvena jäljellä vapaita paikkoja.

Teksti ja kuva: Kaarina Kukka Korkeaoja

Share