Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Pakilalainen tutkija totesi puun purevan sairaalabakteereihin

Tiina Vainio-Kaila

VOCien eli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden vaikutusta bakteerien elinikään tutkittiin laittamalla suljettuun lasipurkkiin sahanpuruja ja lasinappien päällä olevia bakteereita. Elävien bakteerien määrää lasinappien päällä seurattiin viljelemällä niitä. Kuva: Tiina Vainio-Kaila.

Tiina Vainio-Kaila tutki biotuotetekniikkaan liittyvässä väitöstutkimuksessaan puun antibakteerisia ominaisuuksia. Vainio-Kaila kokeili yleisten ja ikävien bakteerien, kuten listeria ja salmonella, sairaalabakteereina tunnetut MRSA ja VRE, sekä Escheria coli ja Streptococcus Pneumoniae selviytymistä puun vaikuttavien aineiden kanssa.

-Tutkin puun antibakteerisia ominaisuuksia eli miten pitkään bakteerit pysyivät hengissä joko lasin tai puun pinnalla ja miten kasvatusliemessä olevat puun uuteaineet vaikuttivat bakteereihin. Tutkin myös puun haihtuvien orgaanisten yhdisteiden vaikutusta bakteereihin, Tiina Vainio-Kaila kertoo.

Puu osoittautui varsin antibakteeriseksi. Erityisesti tuoreella ja käsittelemättömällä männyllä on antibakteerisia ominaisuuksia.

-Kuusi ja mänty ovat yleisimmät Suomessa sahatut puulajit ja siksi ne valikoituivat tutkimukseen. Tiesin myös jo ennalta, että männyllä on jonkin verran antibakteerisia ominaisuuksia, Tiina Vainio-Kaila sanoo.

Tiina Vainio-Kailan Aalto-yliopiston biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle tekemä väitöstyö tutki puun antibakteeristen aineiden vaikutusta ihmisille tauteja aiheuttaviin bakteereihin. Tutkimuksessa todettiin puun olevan hyvä vaihtoehto pintamateriaalina hygieenisesti haastavissa kohteissa ja puun uuteaineita voisi mahdollisesti hyödyntää myös antimikrobisina aineina. Uuteaineiden sisältämät yhdisteet riippuvat puulajista ja siitä, onko ne liuotettu sydän- vai pintapuusta.

-Puun uuteaineita ja ligniiniä kannattaisi tutkia lisää, koska näistä voisi löytyä mahdollisia sovelluksia antibakteerisen puun käyttöön. Antibakteerisuuteen ei vaikuta puussa yksi aine, vaan useiden eri aineiden yhteisvaikutus, Vainio-Kaila toteaa.

Tiina Vainio-Kaila on asunut Pakilassa jo kymmenen vuotta.

-Pakila on hyvä paikka asua, rauhallinen ja turvallinen ja siellä on hyvät koulut ja päiväkodit.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Tiina Vainio-Kaila

Share