Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Urheilu & liikunta, Uutiset

Gnistanissa puhaltavat uudet tuulet

Gnistan naisten joukkue

Naistenjoukkue ennen talvikauden treenejä Pallomyllyssä. Kuva: Tero Viitanen.

Oulunkylän ylpeys Gnistan elää mielenkiintoisia aikoja. Seurassa on tehty syksyn sekä talven aikana parempaan tulevaisuuteen tähtääviä muutoksia, ja Gnistanissa halutaan viedä seuran toimintaa lähivuosien aikana ammattimaisempaan suuntaan aina nuorimmista juniori-ikäluokista lähtien unohtamatta edustusjoukkueita.

Gnistanin uusi toiminnanjohtaja Petri Haapimaa sekä urheilutoimenjohtaja Roberto Nuccio muodostavat yhdessä vahvan parin, jonka tavoitteena on tehdä seurasta Pohjois-Helsingin vetovoimaisin jalkapalloseura, joka tarjoaa palveluita kaikille alueen perheille, lapsille sekä myös senioreille. On kuitenkin syytä muistaa, että jalkapallomaailmassa mikään ei synny nopeasti, joten seuraavien kuukausien aikana seurassa tehdään lujasti pohjatyötä, joka näyttää arvonsa tulevaisuudessa.

Pieniä askelia on kuitenkin otettu ja tästä hyvänä esimerkkinä A-juniorijoukkueen perustaminen. Tulevalla kaudella seuran A-juniorit aloittavat tosi pelinsä kakkosdivisioonassa, mutta kevään karsintojen jälkeen joukkueella on mahdollisuus nousta sarjatasoa ylemmäksi. Joukkueen rakennus aloitettiin viime vuoden marraskuussa päävalmentaja toimivan Nuccion johdolla ja vahvasti näyttää siltä, että liikkeelle on saatu taitava sekä laadukas ryhmä, joka kykenee taistelemaan noususta pykälää ylemmälle sarjatasolle.

Talven aikana Gnistanissa on kartoitettu uutta valmennustiimiä, joka tulevaisuudessa vastaa eri ikäluokkien valmentamisesta. Seuran riveissä on aloittanut uusia valmentajia, joiden tekemää työtä analysoidaan tarkasti. Lähtökohtaisesti tarkoituksena on kartoittaa tilannetta noin vuoden verran ja tämän myötä luoda mahdollisimman hyvä pohja tulevaisuutta varten. Gnistanin puheenjohtaja Risto Murto on luonnollisesti tyytyväinen uusiin satsauksiin.

-Gnistan on yhteisö, jossa jokainen löytää itselleen sopivan tavan liikkua ja harrastaa jalkapalloa sekä haluamme myös tarjota kaikille mahdollisimman laadukasta valmennusta henkilökohtaisista tavoitteista riippumatta, toteaa Murto.

Murto linjaa Gnistanin nimenomaan seuraksi, jossa nähdään muutakin, kuin pelkästään seuran lippulaiva.

-Meillä on tavoitteelliset ja ammattimaisesti organisoidut naisten ja miesten joukkueet, mutta myös useita muitakin aikuisten joukkueita, vanhimpana miesten KKI50-joukkue. Lisäksi olemme käynnistäneet erinomaisen suosion saaneen aikuisten jalkapallokoulun. Gnistan-yhteisössä kaikki voi harrastaa jalkapalloa omien tavoitteidensa mukaisesti, puheenjohtaja jatkaa.

Olosuhteet kunnossa

Vuoden 2017 aikana Gnistanissa otettiin myös merkittävä askel eteenpäin, sillä seura hankki rakkaan Mustapekka Areenan omakseen. Katettu pääkatsomo, hyvät fasiliteetit sekä ennen kaikkea viime vuonna uudistettu tekonurmi antavat loistavat lähtökohdat Gnistanille olosuhteiden osalta. Uuden tekonurmen myötä Mustapekka Areena on harjoittelukelpoinen ympäri vuoden ja tämä takaa Gnistanille suuren edun muihin helsinkiläisiin jalkapalloseuroihin verrattuna. Oma kotistadion antaa Gnistanille myös runsaasti mahdollisuuksia esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämisen suhteen ja kesän aikana Mustapekalla tullaan näkemään erilaisia tapahtumia aina junioriturnauksista lähtien.

-Haluamme kehittää kenttää palvelemaan vielä paremmin Gnistan-yhteisöä. Olemme kehittämässä esimerkiksi nuorille mahdollisuuksia harrastaa monipuolisesti liikuntaa jalkapallon ohella, joten kenttä mahdollistaa myös muunlaisen liikunnan. Olemme myös avoimia kaikenlaisille ideoille kentän kehittämiseksi, kommentoi Murto stadion asiaa.

Matka on vasta alussa, mutta tällä hetkellä Gnistanin suunta on hyvä. Edellä mainitut asiat takaavat seuralle turvaa, mahdollisuuksia sekä laatua, joista on hyvä lähteä rakentamaan parempaa tulevaisuutta. Uusien työntekijöiden mukana on virrannut raikkaita tuulia, joiden hyödyntäminen lienee tärkeä osa matkalla kohti parempaa tulevaisuutta.

Naisilla nousu mielessä

Myös Gnistanin naisten edustusjoukkue haluaa nostaa päätänsä ja tähtää tulevilla kausilla nykyistä korkeammille sarjatasoille. Seurassa on tehty pitkään laadukasta työtä tyttöfutiksen osalta ja harrastajamäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa. Valitettavasti tämä ei ole kuitenkaan näkynyt naisjalkapallon puolella, joten tulevina vuosina Gnistan haluaa panostaa enemmän myös edustusjoukkueen toimintaan.

-Haluamme nyt lähteä kehittämään Gnistanin naisjalkapalloa ja nostamaan naisten edustusjoukkuetta ylemmille sarjatasoille. Meillä on jo nyt olemassa valtava potentiaali naisten puolella ja jatkossa haluamme nähdä omien kasvattiemme pelaavan naisjoukkueissamme, toteaa seuran puheenjohtaja Risto Murto.

Olennaisimpina muutoksina ensi kautta ajatellen on taustaorganisaation vahvistaminen, jonka tavoitteena on viedä toimintaa ammattimaisempaan suuntaan. Tulevalle kaudelle Gnistan kiinnitti uuden päävalmentajan, kun pitkän kokemuksen naisfutiksen parista omaava porilainen Juha Suojanen hyppäsi puikkoihin talven aikana. Suojasen kanssa valmennustiimin muodostavat Tero Viitanen, Peter Feodoroff sekä Arto Kaikkonen. Seuran johtokunnassa naisjalkapallon kehityksestä vastaava Patrik Ekström on nimitetty myös naisten edustusjoukkueen joukkueenjohtajaksi. Taustaorganisaatiossa häärii Katriina Poskiparta, joka on mukana myös seuran johtokuntatyöskentelyssä.

Tulevalla kaudella Gnistanin naiset pelaavat Kolmosessa. Laadukkaan johtamisen mukaisesti seurassa luotiin visio, jonka tavoitteena on, että Gnistan pelaa kaudella 2022 vähintään toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Tavoite on kova, mutta samalla sopivan haasteellinen sekä realistinen. Tällä hetkellä työ on vasta alussa ja taustojen kasaamisen jälkeen vuorossa on joukkueen rungon rakentaminen. Avoimien harjoituksien myötä joukkueen ringissä on nähty treenikauden aikana paljon uusia naamoja, jotka ovat sopeutuneet mainiosti uuteen ympäristöön.

Tulevan kauden pelitavasta valmentaja Tero Viitanen osaa antaa pientä osviittaa.
-Tavoitteena on kehittää Gnistanista pallollisesti itsevarma, nopeasti reagoiva sekä prässäävä joukkue. Harjoitusotteluissa olemme saaneet puolustuksen toimimaan hyvin, mutta hyökkäyksen kanssa riittää vielä tekemistä, jatkaa Viitanen.

Tulevalla kaudella nähdään siis ryhmä, joka tulee taatusti olemaan vastustajille vaikea pala purtavaksi ja joukkue haluaa tavoitella sarjataulukon kärkisijoja heti alusta lähtien. Joukkueen rakentaminen on vielä hieman kesken, mutta seurassa ollaan erittäin luottavaisia sen suhteen, että jalkeille saadaan tavoitteisiin yltävä ryhmä.

Joukkue pelaa tulevalla kaudella kotiottelunsa seuran omalla Mustapekka Areenalla. Miesten edustusjoukkueen kausikortti sisältää tänä vuonna myös naisten ottelut, joten joukkue toivookin näkevänsä mahdollisimman paljon Gnistan-mielisiä tulevan kauden kotiotteluissaan.

Teksti: Eelis Goebel
Kuva: Tero Viitanen

Share