Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Maunula, Uutiset

Maunulan maisema –hanke huipentuu 2018

Eveliina Heinonen

Maunulan maisema -hankkeen taiteellinen suunnittelija Eveliina Heinonen.

Kansallisteatterin Maunulan maisema –hanke pyörii Maunulassa nyt kolmatta ja samalla viimeistä vuotta. Hankkeessa on tapahtunut, ja tapahtuu paljon yhtä aikaa ja päällekkäin. On esitysprojekteja, joihin etsitään esiintyjiä, tapahtumia, joihin voi osallistua, työpajoja, joissa jakaa tarinoita ja esityksiä, joita tulla katsomaan. Hankkeen taiteellisen suunnittelijan Eveliina Heinosen mielestä on tärkeää, että osallistua voi mahdollisimman monella tavalla, jotta jokaiselle asukkaalle löytyisi se omin tapa.

Keväällä ensi-iltansa saa Maunulassa kiertävä pelillinen esitys Kerrostumia. Hankkeen taiteilijat ovat keränneet alkuvuodesta järjestetyissä työpajoissa Maunulaan sijoittuvia tarinoita ja muistoja, joiden pohjalta esityksen käsikirjoitus kootaan. Ilmoittautuessaan katsojat saavat ohjevihon esityksen pelaamiseen. Esitys voi alkaa jo omalta kotiovelta, jokaiselle katsojalle se tulee olemaan omanlaisensa kokemus.

Maunulan maisema -hankkeen ensimmäisen vuoden pääesitys Muotokuvia, oli ikään kuin esityksellinen zoomaus yhteen maunulalaiseen kerrallaan. Viimeisen vuoden esityksen näkyminen kaupunkikuvassa, Maunulan kaduilla ja kujilla innosti taiteilijoita.
-Erilaisten paikkojen kerrostumat kiinnostavat myös meitä: mitä paikoissa on tapahtunut ennen ja mitä tulee vielä joskus tapahtumaan? pohtii esityksen ohjaaja Eveliina Heinonen.

Vuonna 2017 Ihme arki -projektin taiteilijat keräsivät ehdotuksia kiitettävistä henkilöistä. Kaiken kaikkiaan kiitoksia tuli yli 50, joista osa sai taiteen keinoin toteutetun yllätysteon, jokaiselle ehdotetulle annettiin henkilökohtainen kunniakirja. Tänä vuonna Ihme arki –projekti jatkuu Arjen ihmeellistäjät –ryhmän muodossa, joka toteuttaa kiitoksia keväällä ja syksyllä. Ryhmään voi tulla mukaan milloin vain, eikä siihen tarvitse sitoutua koko vuodeksi.

Maunulan kirjastossa on ollut hankkeen alusta lähtien lainattavissa Maunulalainen päiväkirja. Päiväkirjaan on voinut kuka tahansa kirjoittaa mietteitään ja tuntojaan. Kertyneen materiaalin pohjalta koostetaan maunulalaisten sielunmaisemia avaava esitys, joka nähdään syksyllä sekä Maunulassa että Kansallisteatterilla.

Teksti: Salli Berghall
Kuva: Lilli Pynnönen

Lisätietoja Maunulan maisema –hankkeen tapahtumista löytyy osoitteesta www.maunulanmaisema.fi

Share