Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Vapaaehtoisena Oulunkylän kuntoutussairaalassa

LC Keskuspuisto

Veteraaneja nauttimassa kesästä vapaaehtoisten avustamana. Kuva: Irma Kuitunen.

Vierailin ensimmäisen kerran Oulunkylän kuntoutussairaalassa keväällä 2008, kun LC Helsinki/Keskuspuisto järjesti ohjelmallisen iltapäivän.

 

Vapaaehtoistyötä

Vierailujeni alkuvuosina sairaalan asiakaskunta muodostui yksinomaan sotaveteraaneista ja -invalideista. Vuosien kuluessa tilanne muuttui, kun vanhimmat ikäluokat nukkuivat pois.  Helsingin kaupunki alkoi sijoittaa toipuvia potilaita vapaille paikoille. Nykyään kuntoutettavia asiakkaita tulee eri puolilta Suomea.

Me vapaaehtoistyöntekijät avustamme veteraaneja ja kuntoutujia osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja saatamme heidät sitten takaisin osastoille. Meille on myös pidetty jopa oppitunti pyörätuolipotilaiden tanssittamisessa.

Olen kuljettanut asiakkaita mm. vanhaa tanssimusiikkia kuuntelemaan ja tanssimaan, yhteislaulutilaisuuksiin, toverikunnan kuukausikokouksiin sekä tietokilpailuihin, joita minäkin vedin alkuvuosina. Olen myös ottanut paljon valokuvia eri tilaisuuksissa ja teettänyt niistä kuvia veteraaneille.

Kohtaamisia

Vuosien varrella opin tuntemaan monia veteraaneja, joista on aika jo jättänyt. Onneksi muistot elävät.

Yksi heistä oli entinen olympiaurheilija Matti*, innokas tanssimaan. Matti oli myös taiteilija; hänen maalauksiaan rintamatapahtumista on vieläkin sairaalan seinillä nähtävänä. Innokas tanssija oli myös Kalle, joka haki itse partneria, jos häntä ei heti haettu.

Yksi kookas kaveri oli myös Mikko raskaassa pyörätuolissa. Hän oli maailman kiltein mies.

Viimeisimmän vuoden ajan avustin Villeä. Teetin hänelle itsenäisyyspäiväjuhlan kuvasta suurennoksen ja hankin siihen kehyksen. Se oli siitä lähtien hänen yöpöydällään hääkuvansa vieressä.

Ville odotti 95-vuotispäiväänsä. Hän halusi elää 100-vuotiaaksi. Hän menehtyi vain pari päivää ennen syntymäpäiväänsä. Olisin halunnut vielä kiittää häntä osuudestaan sotavuosina. Ville oli ollut kaukopartiomies.

Monia mieleenpainuvia hetkiä olen kokenut Kuntoutussairaalan asiakkaiden kanssa, niin itsekseni käydessäni kuin lionsklubini järjestämissä tilaisuuksissa.

*Veteraanien nimet muutettu

Teksti: Eevaliisa T, LC Helsinki/Keskuspuisto

Kuva: Irma Kuitunen

Lions Club Helsinki/Keskuspuisto ry on vuonna 2007 perustettu aktiivinen parinkymmenen naisen klubi. Oulunkylän Kuntoutussairaala on ollut alusta alkaen yksi tärkeimmistä aktiviteettikohteistamme. Ryhmänä järjestämme siellä mm. vuosittain musiikillisia glögi-iltoja ja käymme ulkoiluttamassa sairaalan asukkaita.

Share