Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Politiikka, Uutiset, Veräjämäki

Blogi Anna Vuorjoki: Oulunkylän seurahuone on meille tärkeä

Anna Vuorjoki

Anna Vuorjoki

Oulunkylän seurahuone suljettiin huhtikuussa remontin vuoksi. Kaupungin internet-sivujen mukaan asukastalotoiminta palaa seurahuoneelle remontin jälkeen, ja samaa on vakuutettu meille asiasta tiedustelleille poliitikoille. Asukasillassa 10.4. oli ilmassa kuitenkin paljon huolta: Löytyykö kaupungilta rahat remontin viemiseksi loppuun? Voidaanko lupauksiin toiminnan jatkumisesta luottaa?

On vain pari vuotta edellisestä kamppailusta, joka käytiin seurahuoneen ja muiden asukastalojen kohtalosta. Virkamiehet olisivat halunneet luopua kaupungin omista asukastaloista, mutta niiden säilyttämiseksi syntyi kansanliike. Monet tilaisuudet, vetoomukset ja mielenosoitukset osoittivat kansalaisvaikuttamisen voiman. Poliitikkona oli hienoa seurata, miten vähitellen yhä useammat valtuutetut nousivat puolustamaan asukastaloja, ja lopulta päätös toiminnan jatkumisesta tehtiin vahvan poliittisen enemmistön turvin.

Silloinen kamppailu jätti jälkeensä paitsi vahvan verkoston asukastalojen ystäviä myös epäilyksen, haluaako kaupunki todella pitää huolta asukastaloistaan. Onkin helppo ymmärtää oulunkyläläisten pelko seurahuoneen menettämisestä. Siksi on tärkeää paitsi asukkaiden aktiivisuus myös se, että me poliitikot jatkuvasti valvomme ja vaadimme asukastalotoiminnasta huolehtimista.

Remontti ei ole seurahuoneelle ainoa uhka. Jos sote-uudistus toteutuu ehdotetussa muodossa, katoaa kaupungilta sosiaali- ja terveystoimiala, jonka alla asukastalot nyt toimivat. Onkin välttämätöntä suunnitella hyvissä ajoin, miten ja millä toimialalla asukastalotoiminta voi jatkua uudistuksen jälkeen.

Usean kymmenen ihmisen saapuminen Oulunkylän asukasiltaan huhtikuussa kertoi, kuinka tärkeä seurahuone on. Se tarjoaa yhteisön, jossa erilaiset ihmiset voivat kohdata toisiaan. Seurahuoneen sisälle mahtuu harrastuksia, vertaistukea, työllistämistoimintaa ja tiloja yhdistyksille.

Yksi asukastalotoiminnan hienous on, ettei se tue pelkästään yksittäisiä ihmisiä vaan kaupunginosaa. Parhaimmillaan asukastalo luo tilan, jossa voi syntyä asukkaiden keskinäistä yhteisöllisyyttä. Seurahuoneen on sanottu aktivoineen paikallisten yhdistysten toimintaa ennennäkemättömällä tavalla. Seurahuoneella on tuettu asukkaita vaikuttamaan kaupunginosamme asioihin myös talon ulkopuolella, mitä on tärkeää tehdä edelleen.

Kiitos teille oulunkyläläisille, jotka olette aktivoituneet puolustamaan omaa asukastaloamme! Jokainen viesti siitä, mitä asukastalotoiminta asukkaille merkitsee, on tärkeä. Omasta puolestani lupaan tehdä kuntapolitiikassa parhaani, jotta niin Oulunkylän seurahuoneen kuin muidenkin asukastalojen toiminta saa jatkua.

Anna Vuorjoki

kaupunginvaltuutettu,
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj.

Share