Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Politiikka, Uutiset

Blogi Sanna Vesikansa: Asukastalot ovat jatkossakin tärkeä osa Helsinkiä

Sanna Vesikansa Henriikka Hellström

Apulaispormestari Sanna Vesikansa. Kuva: Henriikka Hellström.

Oulunkylän asukastalo jouduttiin sulkemaan huhtikuussa sisäilmaongelmien takia. Seurahuone on ainutlaatuinen rakennus, enkä varmasti ole ainoa pohjoishelsinkiläinen, jolle se tuo muistoja omista ja lähipiirin juhlista. Sen rakennusperintöä on vaalittava ja korjattava se kuntoon.

Asukastalon sulkeminen remontin ajaksi on kuitenkin menetys Oulunkylälle. Seurahuone on tärkeä paikka etenkin heille, jotka ovat kotona päiväsaikaan: lounas, kahvila ja erilainen toiminta on monelle tärkeä osa päivää.Remontin on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä, mutta sen aikataulu, laajuus ja asukastalon jatko mietityttää. Moni on ollut asiasta yhteydessä minuunkin.

Asukastalot ovat kaupunginosien kohtaamispaikkoja. Korvaavia tiloja on saatu asukastaloista Maunulasta ja Malmilta. Kannattaisi myös miettiä, löytyisikö joillekin toiminnoille väliaikaistilaa lähempää esimerkiksi yhteistyössä seurakunnan tai muiden toimijoiden kanssa – etenkin jos korjaus viivästyy.

Helsingillä on kahdeksan sosiaali- ja terveystoimen asukastaloa tai lähiöasemaa. Sen lisäksi kaupunki tukee yli 20 järjestöjen ylläpitämää asukastaloa tai -tilaa eri puolilla kaupunkia. Nämä helsinkiläisten olohuoneet ovat tärkeitä paikkoja tavata muita, harrastaa, opiskella ja saada erilaista neuvontaa. Asukastalot työllistävät kymmeniä helsinkiläisiä työttömiä vuosittain.

Mikäli eduskunta hyväksyy kesäkuussa hallituksen esityksen maakuntauudistuksesta, kaupungin vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy Uudenmaan maakunnalle vuoden 2020 alusta. Asukastalot eivät siirry maakuntaan. Ne ovat jatkossakin olennainen osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, mikä jää kuntien vastuulle.

Huoli asukastalojen kohtalosta on suuri – onhan monella muistissa parin vuoden takainen edellinen lopetusuhka. Se päättyi onnellisesti, kun kaupunginhallituksessa saimme enemmistön omien asukastalojen säilymisen kannalle. Uskon, että poliittista tahtoa asukastalojen toiminnan säilyttämiseen yhä löytyy. Jos maakunta- ja sote-uudistus toteutuu, kannattaa Helsingin järjestää asukastalot ja muu asukasosallisuus fiksusti yhteen kokonaisuuteen. Päätökset kannattaa tehdä heti, kun sote-uudistuksen kohtalo eduskunnassa selviää.

Myös uusille rakennettaville alueille on suunniteltava asukastiloja. Ehkä on mietittävä myös uusia tapoja, miten asukastoiminta puhuttelisi uusia ryhmiä. Olen pitänyt tärkeänä, että avustuksissa varaamme riittävästi mahdollisuuksia myös uusille toimijoille. Usein yksittäisten tapahtumien järjestämisestä lähtee liikkeelle aktiivisia kaupunkilaisten liikkeitä, joista myöhemmin tulee asukastaloja, kaupunginosien sydämiä.

Sanna Vesikansa

apulaispormestari

Länsi-Pakila

Share