Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Urheilu & liikunta, Uutiset

Lennokit – kaikille sopiva lentoharrastus

Janne Lappi

F3A ulkotaitolennon SM-kilpailut 2017 Soukan Lennokkikerhon
kentällä Espoossa Ämmässuolla. Kuvassa sähkökäyttöinen taitolennokki. SM-kilpailut jälleen lauantaina 9.6.2018. Kuvaaja Matti Kekäläinen.

Mitä on lennokkien harrastaminen? Se on juuri sellaista, kuin harrastaja sen haluaa itselleen olevan. Monipuolisuus on lennokkiharrastuksen hienous. Harrastajakunta on värikäs joukko erilaisia ihmisiä, joita yhdistää kiinnostus lentämiseen ja lentokoneisiin. Joku tykkää katsella vapaastilentävän lennokin rauhallista lentoa kun toinen tykkää tehdä nopeita temppuja ketterällä radio-ohjattavalla taitolennokilla. Lennättää voi moottorilla tai ilman – äänettömästi lentävä liidokki voi pysyä taivaalla jopa tuntikausia, kun sitä osaa ohjata nouseviin ilmavirtauksiin. Joku taas nauttii lennokin rakentamisesta, ja tavoite voi olla vaikkapa rakentaa oikeaa esikuvaa tarkasti muistuttava pienoismalli.

Itseäni lajissa on kiehtonut alusta saakka varsinainen lennätys ja se, että lennokkia voi ohjata ilmassa lentämään juuri niin kuin itse haluaa, tai oikeastaa niin kuin osaa. Taitolennossa tarkoituksena on ohjata lennokki ”piirtämään” taivaalle ennalta määrätyt taitolentoliikkeet mahdollisimman tarkasti. Kiinnostuin taitolennosta heti, kun olin oppinut lennättämään alkeislennokkia.

Kaikenlaisilla lennokeilla voi halutessaan kilpailla kymmenissä eri kilpailuluokissa, ja itse lähdin mukaan taitolentokilpailutoimintaan. Kilpailemisen mielekkyys minulle tulee kehittymisestä. On hieno tunne huomata, kuinka harjoittelemalla vähitellen saavuttaa entistä parempia suorituksia ja tyylikästä lennätystä. Tätä oppimisen iloa on tarjolla kaikissa lennokkilajeissa ja yhtä lailla ilman kilpailemistakin, joka on vain yksi lukuisista tavoista harrastaa.

Lennokkia voi lennättää pelloilla tai vaikkapa mökkijärvellä, mutta lennokkikerhojen kentillä harrastekaverien tapaaminen on tärkeä sosiaalinen osa harrastusta. Lennokkikerhoilla on usein myös rakenteluverstas, jossa pääsee niin ikään tapaamaan kavereita lennokkien rakentamisen merkeissä. Käsillä tekemisen taito ja tekniikan ymmärtäminen kehittyvät valtavasti harrastuksen myötä. Lennokkia rakentaessa oppii käsittelemään erilaisia materiaaleja, liimoja ja maaleja. Luovuutta pääsee käyttämään miettiessään lennokin rakenneratkaisuja, ulkonäköä tai maalauskuvioita.

Radio-ohjattavien lennokkien osalta harrastuksessa pääsee alkuun nykyään helposti ja kohtuuhintaan, muutamilla sadoilla euroilla. Saatavilla on lentovalmiita paketteja tai helposti kasattavia rakennussarjoja. Solumuovimateriaaleista tehdyt lennokit ovat kestäviä ja helppoja korjata. Rakentelu onnistuu esimerkiksi työpöydällä ilman massiivisia työvälineitä. Opastusta saa lennokkikerhoista, ja lisäksi internet on täynnä tietoa lennokkien rakentamiseen ja tekniikan säätämiseen.

Viime vuosina multikopterit ovat saavuttaneet suuren suosion. Multikopteriharrastuskin voi olla monenlaista. Kuvauskoptereilla saa hienoja valokuvia maisemista ilmasta käsin, ja toisaalta ns. racing-droneja voi lennättää kilpaa porteista muodostuvaa rataa pitkin. Multikopteriharrastuksessa pääsee yhdistämään ohjelmointia, elektroniikkaa, valokuvausta ja tietysti itse lennätystä.

Turvallisuuden varmistamiseksi muista noudattaa lennokkitoiminnassa Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI:n määräystä lennätyspaikoista ja -korkeuksista! Määräys ”OPS M1-32” ja lisätietoja on saatavilla TRAFI:n internet-sivuilta:

https://www.trafi.fi/ilmailu/miehittamaton_ilmailu

Teksti: Janne Lappi

Janne Lappi on 24-vuotias opiskelija, joka on harrastanut lennokkeja vuodesta 2008 Soukan Lennokkikerhossa. Lappi valittiin vuoden ilmailu-urheilijaksi 2017 ja hän on voittanut mm. RC-sisätaitolennokkien F3P -luokassa MM-hopeaa 2015 ja -17 sekä SM-kultaa 2011-18 sekä lisäksi RC-ulkotaitolennokkien F3A -luokassa SM-hopeaa 2012-17.

Share