Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Monen muiston kirjavuutta

Kutomo

Tarja Sjöblom ja Jatta Pitkänen toivottavat uudet kutojat tervetulleiksi. Kuva: Hanna Huokuniemi.

Mitä yhteistä on Iltahämyllä, Nonparellilla ja Pikkulalla? Ne kaikki ovat räsymattoja, jotka on kudottu Oulunkylän kutomakerhossa.

Aktiivisia kutomolaisia on tällä hetkellä kymmenisen. Kolmatta vuotta Kutomossa käyvä Tarja Sjöblom tulee paikalle niin usein kuin ehtii. Konkari Jatta Pitkänen tuli Kutomoon 30 vuotta sitten. Aiemmin työ ja perhe pitivät Pitkäsen kiireisenä, mutta nyt tilanne on toinen.

– Melkeinpä asun täällä. Välillä käyn kotona nukkumassa, Pitkänen nauraa.

Kutomon aukioloaika on maanantaista torstaihin klo 9-16.

– Työssäkäyvien voi olla hankala käydä täällä. Siksi valtaosa kävijöistä on eläkeläisiä. Mutta kaikenikäiset ovat kyllä lämpimästi tervetulleita, Sjöblom hymyilee.

Mattoja, poppanoita ja pyyhkeitä

Kutomossa on vapaasti käytettävissä 23 kangaspuut. Mattojen lisäksi voi kutoa vaikka poppanoita, kaitaliinoja ja pyyhkeitä.

– Jäsenmaksua ei ole. Kaikki kudonnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Eikä mitään tarvitse osata etukäteen. Joku kyllä opastaa, Pitkänen kertoo.

– Ja jos ei ole tarvetta kutoa mattoa itselle, voi kutoa kerholle. Täällä on tarjolla kuteita, joita saa käyttää kerholle jätettäviin mattoihin, Sjöblom jatkaa.

Omaan käyttöön kudotuista matoista maksetaan kerholle vain loimesta, eli siitä langasta, joka kulkee pituussuunnassa maton päästä päähän ja päätyy hapsuiksi maton päätyihin. Esimerkiksi parimetrisen, 70 cm leveän maton hinnaksi tulee noin 15 euroa.

Kierrätä muistoja

Räsymattojen materiaaleista käytetyimpiä lienevät vanhoista lakanoista suikaloidut kuteet ja valmiina kerinä myytävät trikoolangat. Kuteena voi kuitenkin käyttää melkeinpä mitä vain, kuten vaatteita.

– On hauskaa katsoa, että tuossa on vanhaa mekkoa ja nuo verhot meillä oli silloin, tällöin ja tuolloin, Sjöblom kertoo.

Myyjäisistä valmis matto

Kutomolle kudotut matot ja muut tuotteet myydään kahdesti vuodessa järjestettävissä myyjäisissä. Ostoksia saa toki mennä tekemään kerhon aukioloaikana muulloinkin kuin myyjäispäivinä.

– Myyjäisissä käy paljon innokkaita ostajia, jotka haluavat parhaat päältä, Pitkänen iloitsee.

Nimikirjoa

Kutomossa on ollut tapana antaa valmiille matolle nimi. Onhan matto kutojansa luovuuden tulos. Matot saavat usein nimensä luonnosta, kuten Ulappa, Peipponen, Hyökyaalto tai Ruusun nuppu. Mutta joskus matto saattaa näyttää enemmän Englanninlakulta, Prinsessalta tai Juustonaksulta.

Teksti ja kuvat: Hanna Huokuniemi

Oulunkylän kutomakerho
Teinintie 8A (2. kerros)
puh. 0401719509
aukioloajat: ma-to klo 9-16 (kesällä suljettu)

Share