Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Oulunkylä, Uutiset

Kierrätysmahdollisuudet lisääntyivät Oulunkylän alueella

muovinkeräys

Muovinkeräys on sujunut hyvin. Kuva: HSY

Suuri osa Oulunkyläisen ilmestymisalueesta on pientalovaltaista. Kun oman taloyhtiön pihalla ei ole kierrätysastioita, ovat kierrätyspisteiden keräysastiat sitäkin tärkeämpiä. Pitkän odottelun ja paikallisten ahkeran lobbauksen ansiosta Oulunkylään on saatu nyt kierrätyspisteisiin myös muovinkeräysastiat.

Kierrätys toimii Suomessa jo varsin hyvin. Yli puolet pakkauksista kierrätetään valtakunnallisesti. Kartonki, lasi ja metalli ovat jo tuttuja kierrätysmateriaaleja ja nyt myös muovinkierrätys on yleistynyt.

Vuonna 2016 voimaan tulleen pakkausasetuksen mukaan pakkausten kierrätyksestä vastaavat yritykset. Helsingissä HSY tekee tästä syystä yhteistyötä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kanssa, joka vastaa pakkausten kierrätyspisteistä. Ne sijaitsevat aina kauppojen yhteydessä. HSY ei enää rakenna omia kierrätyspisteitä ja kaikki vanhat ovat siirtyneet osaksi RINKI Oy:n verkostoa. HSY kuitenkin vastaa kierrätyspisteiden kunnossapidosta ja asiakaspalvelusta. RINKI Oy huolehtii kierrätyssäiliöiden tyhjentämisestä.

Kierrätyksen merkitystä luonnolle tuskin tarvitsee enää perustella. Kierrätetyistä materiaaleista saadaan uusiokäytössä valmistettua uusia tuotteita samalla luonnonvaroja säästäen. Lasi ja metalli kestävät kierrätystä loputtomiin, kartonkia ja muovia voidaan hyödyntää useilla eri tavoilla. Pieni kierrätyksessä nähty vaiva merkitsee paljon valtavien pakkausmäärien päätyessä uusiokäyttöön. On kuitenkin syytä tiedostaa, että vain oikein lajiteltua pakkausmateriaalia voidaan hyödyntää kierrätyksessä. Kiinnitä siis huomiota siihen, mihin kierrätysastiaan materiaaleja laitat!

Muovinkeräys on sujunut hyvin

HSY selvitti keväällä, kuinka hyvin asukkaat lajittelevat muovipakkauksia kiinteistöjen keräysastioihin. Tutkimuksessa selvisi, että muovipakkausten seassa on vain alle viidennes sinne kuulumatonta jätettä.

– Tulokset olivat erittäin myönteiset. Kiitos asukkaille hyvästä lajittelusta! Olemme kertoneet aktiivisesti asukkaille, mitä jätettä saa laittaa muovipakkausten keräysastiaan. Tieto on mennyt hyvin perille ja lajittelutaito on parantunut huomattavasti viimeisen vuoden aikana, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Johanna Rusanen.

Kerätyt muovipakkaukset kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovinjalostuslaitokseen käsiteltäväksi ja sieltä teollisuudelle kierrätettäväksi. Kerätystä muovista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, kukkaruukkuja ja ämpäreitä.

Muovipakkauksia kerätään nyt neljässä kierrätyspisteessä alueellamme:

Perkiöntie 2, Oulunkylä, 00620
Pirkkolantie 25, Pirkkola 00630
Pikkusuonkuja 2, pysäköintialue, Paloheinä 00670
Torpparinmäentie 1 A, Torpparinmäki 00690

Muovinkeräykseen saa laittaa kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia, kuten

 • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
 • pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
 • muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä
 • muovikassit, -pussit ja -kääreet

Kotitalouksista löytyy muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen: esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset ja vastaavat.

Muovinkeräykseen ei saa laittaa

 • likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä
 • PVC-pakkauksia
 • muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia

Pitääkö korkit ja kannet irrottaa?

Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Eri muovit erotellaan toisistaan. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä. Muutkin irtoavat osat kuten pumppuosa pesuainepulloissa on hyvä pistää keräykseen erillään.

Paperin ja vaatteiden keräys

Kierrätyspisteiden lisäksi Helsingissä kerätään paperia ja käyttökelpoisia vaatteita. Näitä keräyspisteitä hoitavat yhteistyössä HSY ja Paperinkeräys Oy sekä Suomen Keräystuote Oy ja vaatteiden osalta UFF ja Fida International.

Mitä kierrätyspisteisiin voi tuoda?

 • paperia
 • kartonkia, litistä pakkaukset ennen kuin laitat ne keräysastiaan
 • lasipakkauksia eli lasipulloja ja -purkkeja. Voit laittaa värilliset ja värittömät lasipakkaukset samaan keräysastiaan.
 • pienmetallia, mutta huomioi, että keräysastian suuaukon halkaisija on 20 cm
 • käyttökelpoisia vaatteita, osassa kierrätyspisteistä
 • muovipakkauksia, osassa kierrätyspisteistä. Tarkista muovipakkausten lajitteluohjeet. Huom! Laita keräysastian täyttöaukkoa suuremmat muovipakkaukset ja muut muovituotteet kiinteistön sekajäteastiaan.

Minne muut materiaalit viedään?

 • muu kodin jäte, kuten huonekalut, sähkölaitteet ja remonttijätteet, Sortti-asemalle
 • vaaralliset jätteet vaarallisen jätteen kontteihin tai Sortti-asemalle
 • paristot ja pienakut paristoja myyviin liikkeisiin, esimerkiksi päivittäistavarakauppoihin, tai Sortti-asemalle
 • keräysastian täyttöaukkoa suuremmat muovipakkaukset ja muut muovituotteet kiinteistön sekajäteastiaan.

Nouto-Sortti

Sorttiasemat ovat useimmille tuttuja paikkoja kierrätysjätteiden kuljetuskohteina. Toisinaan sorttiasemalle pitäisi saada kuitenkin niin isoja tai hankalia tavaroita etteivät omat kuljetusvälineet riitä. Silloin kannattaa tilata Nouto-Sortti. Se on maksullinen kuljetuspalvelu, joka hakee haluamastasi osoitteesta vaikkapa vanhan sohvan, jääkaapin tai vaatekaapin ja vie kierrätykseen. Kerrallaan noudetaan enintään yhdeksän esinettä ja kuljetuksen hinta on esineiden määrästä ja laadusta riippuen 60-120 euroa. Hinta on muihin samantyyppisiin palveluihin verrattuna kohtuullinen.

Teksti: Susan Wilander

Share