Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Pakila-Seuran blogi: Pakila on osa kasvavaa kaupunkia

”Itsekseen liikkuvia kynnysmattoja ja harjoja – asukkaat epäilevät, että murtovarkaat merkitsevät taloja myöhempiä vierailuja varten Helsingin Paloheinässä” uutisoi Helsingin Sanomat 7.7.2018. Pari päivää myöhemmin lehti kertoi poliisin ottaneen kiinni kaksi miestä epäiltynä asuntomurroista Helsingin Pakilassa.

Poliisi rauhoitteli tilanteesta huolissaan olevia asukkaita ja sanoi, ettei pelkoon ollut syytä. Poliisi kehotti kuitenkin valppauteen.

Pientalovaltaisella Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueella on arvostettu ja arvostetaan luonnonläheisyyttä ja rauhaa. Syntyperäiset asukkaat muistelevat aikoja, jolloin omalla pihalla hoidettiin kukkia ja kasvatettiin marjoja. Naapurit olivat tuttuja ja oudolta kulkijalta kysyttiin, millä asialla liikkuu. Meitä tänne muuttaneita alueelle houkutteli kenties oma pieni piha ja auringonottoterassi, mahtavien puistojen läheisyys, turvallinen koulumatka tai ihan vaan keskeinen sijainti, josta on helppo lähteä niin etelään, pohjoiseen, itään kuin länteen. Kaikki kuitenkin rakastamme asuma-alueemme rauhallisuutta ja turvallisuutta – joka nyt on järkkymässä.

Asuntomurtoja tehtailevat hämärämiehet eivät ole ainoa huolenaihe. Valitettavia viestejä ilkivallasta, paikkojen rikkomisesta ja töhrimisestä kuulee entistä useammin. Isoilta väyliltä kantautuva liikenteen melu häiritsee. Välillä tuntuu, että osa yöaikaan tapahtuvasta päristelystä on ajattelematonta piittaamattomuutta muita kohtaan.

Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueelle muuttaa koko ajan lisää ihmisiä. Alue tiivistyy sisältäpäin mutta myös kantakaupunki kasvaa pian kiinni siihen. Pakila on osa kasvavaa kaupunkia.

Suurkaupungin elämään kuuluu ääniä, sotkua ja valitettavasti rikollisuuttakin. Kaikkea ei pidä kuitenkaan hyväksyä. Mitä voimme tehdä?

Asioiden turhaa kärjistämistä kannattaa välttää. Ongelmat eivät poistu syyttelemällä toisia, esim. Helsinkiin muuttavia ihmisiä tai niitä, joiden elämänrytmi on erilainen kuin omamme. Hyvä tapa suojautua asuntomurroilta ja omaan kotiin kohdistuvalta ilkivallalta on ostaa hälytyslaitteet ja tehdä sopimus vartiointiliikkeen kanssa. Noin 100 euron lisä kuukaudessa asumiskustannuksiin tuo turvaa ja mielenrauhaa.

Pidemmällä tähtäimellä aluettamme muokataan kaavoituksella. Hyvä kaava sekoittaa asumista ja palveluja niin, että alue säilyy sopivan elävänä aamuin ja iloin. Hyvä kaava mahdollistaa lisärakentamisen ja samalla säilyttää alueemme pientalovaltaisena ja luonnonläheisenä, koulutiet turvallisina ja riittävät lähipalvelut helposti saavutettavina.

Vaikka elämä on nykyään kiireistä, yhteisöllisyys, naapureihin tutustuminen ja toinen toisestamme huolehtiminen lisää turvallisuutta. Pidetään esimerkiksi silmällä naapurin huushollia, kun tiedämme naapurin olevan lomalla.

Pakila-Seurassa tehdään työtä viihtyisän ja turvallisen asuma-alueen puolesta. Tule mukaan!

Tapio Klemetti

Pakila-Seuran pj

050-624 86

Share