Yhteistyö Helsingin Wanhan Warusväen, Uudenmaan Karoliinien ja Pakila-Seuran kesken käynnistyi näyttävästi Pakin talolla 19.5. Näytös houkutteli paikalle puolisentoista sataa sotilasperinteestä ja historiasta kiinnostunutta.
Helsingin Wanha Waruswäki on yhdistys 1700-luvun historian harrastamiseksi ja elävöittämiseksi. Musketöörijoukon esikuvana on Helsingissä 1700-luvulla toiminut kaupunkilaiskaarti, jonka 1740-luvun asuissa yhdistys esiintyy. Uudenmaan Karoliinit puolestaan vaalii Ruotsi-Suomen ajan sotilasperinteitä ja pyrkii edistämään karoliiniajan historian tutkimusta ja harrastusta mm. esiintymällä historiallisissa asuissa.
Mönstrauksessa Ruotsi-Suomen sotilaat demonstroivat lähtöä vuoden 1742 Hattujen sotaan. Musta ruuti paukkui, varusteita ja miehiä tarkastettiin ja sotilaat harjoittelivat rynnäköintiä. Samalla paikallisia talopoikia pestattiin kuninkaalliseen armeijaan. Giv akt eli huomio ja Giv fyr eli tulta ja muut ruotsinkieliset komennot kajahtelivat Pakin talon pihapiirissä. Yleisölle esiteltiin myös eri aikakausien upeita sotilasasuja, kivääreitä ja miekkoja ja samalla myös hieman historiaa. Sotilaiden nimet tuohon aikaan saattoivat olla niinkin yksinkertaisia, että numerolla 12 pestattu sotilas sai nimekseen Tolv. Nimi saattoi olla myös vaikkapa Först, Stål, Rask tai Appelsin. Jos sotilas kaatui sodassa, saattoi saman nimen ottaa seuraava värvätty mies.
Wanhan Warusväen ja Karoliinien 13 hengen joukon ohella näytöksessä Pakin talolla oli mukana saman verran mamselleja ja piikoja. Piiat seurasivat yleensä armeijan mukana sotaretkille, tekivät ruokaa, korjasivat vaatteita ja huolehtivat muutenkin sotilaiden arjesta. Sotilaat saivat 1700-luvulla päivittäin syödäkseen esimerkiksi silavalla höystettyä soppaa sekä leipää.
Mönstrauksessa Pakin talon pihassa porisi hernerokkapata, lankaa kehrättiin ja pientä tuotekauppaakin käytiin. Pakilan Marttojen 1700-luvun henkeen viritetty ruokatarjoilu sai kiitosta. Marttojen ja Pakila-Seuran yhteistyö on ollut tiivistä. ”Yhteistyössä on voimaa Pakilan alueella ja saamme enemmän väkeäkin liikkeelle”, sanoo Pakilan Marttojen puheenjohtaja Seija-Liisa Saukkonen.
Sotilasharjoituksiin sopivia paikkoja on Helsingissä todella vähän, esimerkiksi Suomenlinnassa ja Seurasaaressa museoalueen määräykset rajoittavat käyttöä. Helsingin Wanhan Warusväen puheenjohtaja Wasel Arar ja Uudenmaan Karoliinien keulamies Keimo Ahokanto ottivatkin ilahtuneina vastaan kutsun Pakin talolle, jossa voi vapaasti harjoitella aidossa vanhassa miljöössä. Pakila-Seuran tavoitteena on puheenjohtaja Tapio Klemetin mukaan pidempiaikainen yhteistyö Wanhan Warusväen ja Uudenmaan Karoliinien kanssa. Yhteistyön tuloksia pääsee seuraavan kerran ihalimaan 7.10.2018, jolloin Pakin talolla järjestetään Kekri-juhla.
Teksti ja kuva: Esko Lukkari