Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Svensk Förenings utfärd till Kotka

Svenska förening

Guidning i vattenparken Sapokka. Bild: Kenneth Nykvist

Den 19 maj for ett tjugotal förväntansfulla medlemmar av Svensk Förening i Åggelby på utfärd till Kotka. Resan företogs med buss och inleddes redan på Åggelby torg.

Maritimcentret Wellamo

Första anhalten i Kotka var Maritimcentret Wellamo, en spännande modern byggnad som inrymmer både Finlands sjöhistoriska museum och Kymmenedalens museum.

Sjöhistoriska museets samlingar är omfattande och hade krävt en hel dag att gå igenom, men den kunniga guiden Kirsi Kallio presenterade det mest intressanta i utställningarna. Bland annat fick vi se de konstverk av Kimmo Kaivanto, vilka i tiden prydde Finnlines Tysklandsfärja Finnjet. Utställd fanns också Tove Janssons roddbåt från Pellinge och det australiensiska roddarlagets båt från de olympiska spelen i Helsingfors 1952, en båt som blev för dyr att transportera hem och därför blev kvar i Finland. En av höjdpunkterna var också isbrytaren Tarmo, som låg vid kajen utanför museet.

Kymmenedalens museum har en basutställning som presenterar områdets historia i vilken ingår en hel del rariteter. Intressant var den stora samlingen av Karhula bruks glasföremål, med både vardagsvaror och konstglas. Kotka som en betydande hamn och industristad belystes också, bland annat fanns en miniatyr som visade de enorma brädgårdarna på ön Hietanen för ungefär hundra år sedan.

Kotkan klubi
Efter museibesöket var det tid för lunch. Den intogs i anrika Kotkan klubi, en restaurang med anor från 1927.

Rundtur i Kotka
Efter lunchen fortsatte utfärden med en rundtur i Kotka centrum under guiden Kari Kuusistos ledning. Bland annat presenterades Kotka kyrka, ritad av Josef Stenbäck i nygotisk stil, stadens salutorg och dess ortodoxa kyrka. Vi åkte också förbi Sibeliuksen puisto, som ursprungligen planerades av trädgårdsarkitekten Paul Olsson.

Avslutning vid Sapokka
Innan hemresan stannade bussen vid vattenparken Sapokka, som fått fler olika utmärkelser, bland annat Årets miljöbygge 1993. Sapokka var från början en dyig, ingrodd vik, som det fanns planer på att skulle fyllas igen. Staden beslöt i alla fall att viken skulle iståndsättas och stränderna förses med planteringar. I parken finns ett konstgjort vattenfall som ständigt syresätter viken med friskt vatten.

Namnet Sapokka kommer från det ryska ordet Sapog, dvs. stövel beroende på att viken har den formen. Parken är känd för sin fina rosenterrass men också många andra rara växter ingår i planteringarna.Efter den sköna vandringen i parken var det dags att återvända till Åggelby.

Text och bild: Kenneth Nykvist

Share