Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

80-vuotisnäyttely Tuomarinkylän kartanossa

Eila Ekman-Björkmanin taulu

Eila Ekman-Björkmanin taulu. Kuva: Eila Ekman-Björkman

Klementinan salin seinällä on lokakuun 4. päivästä lähtien noin kuukauden ajan juliste, joka on ollut piilossa vuosikymmeniä. Taiteilija Eila Ekman-Björkman teki sen 1970-luvulla Ayatollah Khomeini hallinnon vastaiseksi kannanotoksi naisten aseman puolesta. Ekman-Björkmanin uran läpileikkausnäyttely on avoinna Tuomarinkylän kartanossa.

Eila Ekman-Björkman kokosi näyttelynsä 80-vuotispäivänsä kunniaksi.
-Tämä paikka tekee tehtävänsä. Huomaan maalaavani kukkia.

Tämä paikka on Taidekoulu Alfa, joka on eri puolilla Helsinkiä kierrettyään asettunut vuonna 2018 Pohjois-Helsingissä maalaismaisemassa olevan Tuomarinkylän kartanoalueen päärakennukseen, ennen mm. museona olleeseen tilaan.

Näyttelyssä on kattaus uran varrella tehtyjä taideteoksia ja uusia pienikokoisia kukkatauluja sekä maalausten lisäksi muun muassa juliste, jonka tarina on kiehtova. Eila Ekman-Björkman kertoo, miten hän monta vuosikymmentä sitten asetteli Tanskassa, merenrannalla luonnosta löytyneitä kiviä, keppejä, korsia ja hiekkaa valokuvattavakseen. Paikalle tuli joukko iranilaisia naisia, jotka kertoivat olevansa pakolaisia tiukan uskonnollisesta kotimaastaan. He pyysivät, josko taiteilija voisi auttaa heidän asiaansa tekemällä naisten alistamista vastustavan teoksen.
-Julisteesta tuli kantaa ottavuudessaan niin raju, että se on ollut vain kaapissa. Minua neuvottiin olemaan näyttämättä sitä.

Eila Ekman-Björkman on läpi vuosikymmeniä kestäneen uransa ottanut kantaa näkemiinsä ja epäkohtiin. Muun muassa naisten asiat ovat saaneet hänet tarttumaan siveltimeen oikeudenmukaisuuden puolesta.

Hänen mielestään suomalainen taide-elämäkin kaipaa ravistelua, sillä nykymeno vaikuttaa melko vaisulta. Hänen nuoruudessaan väriä riitti muuallakin kuin kankailla, sillä taiteilijakollegat olivat vahvoja vaikuttajia. Puheessa vilahtelevat Miina Äkkijyrkkä, Onni Oja ja Leena Luostarinen.

Eila Ekman-Björkman taidemaalari, 80 v lokakuussa 2018.

Teksti: Soili Sahi

Share